Na snímke Milan Hoholík - zakladateľ, spolumajiteľ a riaditeľ spoločnosti ATE. Pôvodným povolaním horský záchranár rozbehol v roku 1991 záchranu v horskom teréne zo vzduchu pomocou vrtuľníkov.
StoryEditor

Air Transport Europe kritizuje plán vytvorenia štátnej leteckej záchrannej služby. Je to nákladné

19.05.2022, 16:00
Autor:
TASRTASR

Prevádzkovateľ verí, že zvíťazí zdravý rozum a Slovensko sa bude uberať smerom, aký praktizujú ostatné západné európske štáty, kde leteckú záchrannú službu robia súkromní prevádzkovatelia.

Prevádzkovateľ leteckej záchrannej služby na Slovensku Air Transport Europe (ATE) kritizuje plán vytvorenia štátnej leteckej záchranky.

Poukazuje na to, že počas štyroch rokov je realizácia ťažko splniteľná a zároveň pre štát vysoko nákladná. Verí, že nakoniec zvíťazí zdravý rozum. Stanovisko poskytla hovorkyňa ATE Zuzana Hopjaková.

„Na základe 30-ročných skúseností s poskytovaním leteckej záchrannej služby hodnotíme plány rezortu obstarať vrtuľníky, vycvičiť pilotov a vytvoriť systém vlastnej organizácie, ktorá zastreší poskytovanie leteckej záchrannej služby na celom Slovensku v priebehu štyroch rokov, ako ťažko splniteľné a za cenu vysokých nákladov štátu,“ spresnila.

Iné poslanie

Letka Ministerstva vnútra (MV) SR má mať podľa ATE iné poslanie ako poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Prevádzkovateľ zároveň verí, že zvíťazí zdravý rozum a Slovensko sa bude uberať smerom, aký praktizujú ostatné západné európske štáty, kde leteckú záchrannú službu efektívne prevádzkujú súkromní prevádzkovatelia.

Poukázal pritom na príklad z Česka. „Snaha o zabezpečenie leteckej záchrannej služby štátom bola aj v ČR v roku 2017. Od tohto modelu však Česká republika upustila, a to na základe ekonomických analýz aj praxe, ktoré preukázali, že prevádzka súkromnými leteckými prevádzkovateľmi je efektívnejšia a menej nákladná,“ uviedol.

Na Slovensku by do konca roka 2026 mohol vzniknúť jednotný letecký útvar na plnenie úloh integrovaného záchranného systému (IZS).

Fungovať by mal v gescii rezortu vnútra. Vyplýva to z memoranda o spolupráci medzi rezortmi vnútra a zdravotníctva, ktoré ich zástupcovia podpísali v utorok (17. mája).

 

01 - Modified: 2023-03-15 14:47:46 - Feat.: - Title: Leteckí záchranári v Trenčíne majú nový moderný hangár
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 08:21