Dede Avez Pexels
StoryEditor

Pacienti by mali lekárom priznať aj elektronické cigarety či zahrievaný tabak

16.05.2022, 15:00
Autor:
ČTKČTK

Ani alternatívy cigariet nie sú bez rizika, problémom je závislosť, hovorí český všeobecný lekár.

Pacienti by mali všeobecným lekárom priznať na otázku o fajčení aj alternatívy tabaku ako sú elektronické cigarety alebo zahrievaný tabak. 

Všeobecný lekár Boris Šťastný v rozhovore s ČTK na odbornej konferencii Spoločnosti všeobecného lekárstva Českej lekárskej spoločnosti Jana Evangelistu Purkyně povedal, že ani tie nie sú bez zdravotného rizika a problémom je závislosť na nikotíne.

Alternatívy cigariet

V Česku sú asi dva milióny fajčiarov cigariet, ich podiel v populácii postupne klesá. Stále viac ľudí prechádza k alternatívam alebo s nimi začína. 

„Dochádza k postupnému presunu spotrebiteľov klasického spaľovaného tabaku k elektronickým cigaretám alebo zahrievanému tabaku s nižším obsahom škodlivín,“ vysvetlil Šťastný, ktorý je členom výboru spoločnosti.

To podľa praktických lekárov vyžaduje zmenu doterajšieho prístupu pri zbieraní informácií od pacienta, vyhodnocovaní rizík v samotnej liečbe v ich ordináciách. 

Všeobecní lekári na užívanie týchto alternatív často nepýtajú. Odborná spoločnosť pre nich preto pripravila nové odporúčané postupy.

„Najlepšie je samozrejme nefajčiť a neužívať nikotín vôbec, našou lekárskou povinnosťou je preto viesť k tomu aj pacienta. Ak toho však nie je schopný, potom je prechod od spaľovaného tabaku k alternatívam, kde nedochádza k spaľovaniu, vhodnejšie,“ dodal Šťastný.

Odvykanie od fajčenia

V niektorých krajinách sú síce elektronické cigarety odporúčané ako efektívny prostriedok na odvykanie od fajčenia, v Česku k tomu oficiálne lekárske autority nepristúpili. 

V odporúčaní pre všeobecných lekárov sa uvádza, že dlhodobé následky užívania týchto výrobkov sú predmetom štúdií a nie sú nateraz známe.

Alternatívy cigariet majú výrazne nižšie množstvo vdychovaných škodlivín, ktoré spôsobujú napríklad rakovinu pľúc, nie sú však úplne bez rizika, napríklad pre vznik ochorení srdca a ciev. Lekári tiež varujú pred náplňami elektronických cigariet od pochybných výrobcov, kde nie je garantované zloženie a bezpečnosť vdychovanej kvapaliny.

„Mnohí pacienti to nepovažujú za fajčenie, a nemajú tak potrebu lekárovi o užívaní iných výrobkov s nikotínom povedať. Pre neho je potom ťažké pacientovi podať potrebné informácie o všetkých aspektoch alternatív fajčenia a pomôcť mu v boji so závislosťou,“ objasnil vedecký sekretár odbornej spoločnosti českých praktikov Bohumil Seifert.

Lekári majú viacero možností, ako pacientom s odvykaním od fajčenia pomôcť. Existujú špecializované pracoviská aj lieky, ktoré síce nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia, denne však stoja asi toľko, čo krabička cigariet.

01 - Modified: 2023-08-03 05:03:37 - Feat.: - Title: Kanada bude ako prvá varovať o zdravotných ťažkostiach v dôsledku fajčenia na jednotlivých cigaretách 02 - Modified: 2022-09-06 05:00:00 - Feat.: - Title: Počet liečených užívateľov drog bol vlani najnižší za uplynulých päť rokov 03 - Modified: 2022-05-31 07:00:00 - Feat.: - Title: Tabak zabije ročne viac ľudí ako covid doteraz. Dá sa odvyknúť od fajčenia?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 20:10