krv 
StoryEditor

Ide leto, výziev na darovanie krvi bude pribúdať. Viete, čo sa deje s darovanou krvou?

15.05.2022, 10:20
Autor:
redred

Krv od jedného darcu po spracovaní na jednotlivé komponenty môže pomôcť viacerým pacientom.

Obete úrazov či nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na rôzne diagnózy, všetci potrebujú najvzácnejšiu tekutinu, ktorou je krv. Najviac výziev na darovanie krvi býva počas letných mesiacov, v čase dovoleniek. Čo sa s darovanou tekutinou deje následne v laboratóriách, vysvetlili lekári z AGELLAB v Komárne a v Košiciach-Šaci.  

 

Mnoho ľudí pravidelne daruje krv pacientom, ktorí ju naliehavo potrebujú. Odoberá sa tzv. celá krv v objeme cca 450 ml. Túto darovanú krv je potrebné spracovať a starostlivo skladovať v špeciálnych odberových vakoch pri určitej teplote. Hlavný dôvod dôkladného spracovania krvi zabezpečí, aby sa znížil výskyt vedľajších nežiadúcich účinkov transfúzie a tiež, aby sa odobratá krv od jedného darcu využila na liečbu niekoľkých pacientov.

 

Krv sa odoberá do jedného vaku uzavretého vakového systému a následne sa spracováva v laboratóriu. ,,Každý darca s odobratou vzorkou krvi a vakom odobratej krvi je testovaný, kde sa určí krvná skupina a Rh faktor, ako aj protilátky proti červeným krvinkám, ktoré by mohli spôsobiť zdravotné komplikácie u príjemcu. V ďalšom kroku sa darovaná krv vyšetrí na infekčné ochorenia zahŕňajúce hepatitídy B a C, HIV, syfilis a stanovenie hladiny pečeňového enzýmu ALT,“ MUDr. Enikö Radi, primárka Hematologicko-transfúziologického oddelenia v Nemocnici AGEL Komárno a.s.

 

Každý vak krvi je rozdelený centrifugáciou na zložky, ako sú červené krvinky (erytrocyty), nad nimi je vrstva bielych krviniek (leukocyty) a doštičiek (trombocyty) a nad ňou je plazma.  Krv od jedného darcu po spracovaní na jednotlivé komponenty môže pomôcť viacerým pacientom. Jednotlivé vrstvy sa pretláčaním separujú a získavajú sa krvné komponenty, nazývané aj transfúzne lieky. Jedna jednotka plnej krvi, keď je oddelená, môže byť podaná niekoľkým pacientom, pričom každý má iné potreby.

 

„Červené krvinky sú z transfúziologického hľadiska najdôležitejšie. Obsahujú červené farbivo hemoglobín, ktorý preváža kyslík z pľúc do buniek a oxid uhličitý z orgánov späť do pľúc. Prípravok obsahuje koncentrované červené krvinky a používa sa najčastejšie pri anémiách a náhlych strát krvi. Krvné doštičky sa starajú o zrážanlivosť. Sú dôležité pri zastavovaní krvácania,“ vysvetľuje MUDr. Radi. 

 

Súčasťou krvi je aj plazma, ide o číru tekutinu žltkastej farby a obsahujú koagulačné faktory, čo sú proteíny ovplyvňujúce zrážanlivosť krvi. Ľudská plazma obsahuje množstvo rôznych proteínov, ktoré plnia dôležité úlohy v organizme a dajú sa využiť na terapeuticky na výrobu liečiv. Protilátky alebo imunoglobulíny slúžia napríklad na obranu pred infekciami (vírusmi, baktériami a inými patogénmi).

 

Pomocou koncentrátov protilátok sa liečia napríklad poruchy imunity, rôzne autoimunitné ochorenia, ako aj infekčné ochorenia. Zrážacie faktory majú za úlohu zastaviť krvácanie v prípade zranenia a sú zodpovedné za hojenie rán, iné zasa potláčajú prisilné zrážanie, a tým bránia tvorbe nebezpečných krvných zrazenín. Aj pri liečbe niektorých druhov rakoviny sú lieky z plazmy kľúčové. Lieky z krvnej plazmy sa preto nedajú ničím nahradiť v chirurgii, pohotovostnej medicíne a pri liečení mnohých závažných a chronických ochorení.

01 - Modified: 2023-08-25 05:00:00 - Feat.: - Title: Zásoby krvných skupín A, B a 0 s negatívnym Rh faktorom sú stále hraničné 02 - Modified: 2023-06-14 05:00:00 - Feat.: - Title: Pandémia covidu negatívne zasiahla do počtu darcov krvi. Ubudli pravidelní darcovia 03 - Modified: 2023-03-06 16:30:00 - Feat.: - Title: Zásoby krvnej skupiny B s negatívnym Rh faktorom sú hraničné 04 - Modified: 2023-02-27 23:00:00 - Feat.: - Title: 50 % našej krvi tvorí zlato. Zapoj sa aj ty do kampane NTS SR 05 - Modified: 2022-11-07 16:18:24 - Feat.: - Title: Novinka: Pacienti po prvýkrát dostali transfúziu umelej krvi z laboratória
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 13:48