StoryEditor

Elektrošoky dostane ročne až milión pacientov. Pomáhajú pri ťažkých depresiách

13.05.2022, 12:00
Autor:
redred

Hoci je metóda zaťažená stigmou a veľkou mierou predsudkov, patrí podľa pražskej fakultnej nemocnice, medzi najúčinnejší spôsob liečby pacientov s ťažkými depresiami či schizofréniou.

Terapiu elektrošokmi podstúpi ročne asi milión ľudí s psychickými problémami. Podľa lekárov Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe ide o najúčinnejší spôsob liečby pacientov s ťažkými depresiami.

Ako spresnila nemocnica na svojej stránke, mnohí sa boja, že im liečba vymaže pamäť a trvalo zmení osobnosť.

Elektrokonvulzívna terapia, ľudovo nazývaná elektrošoky, patrí medzi najkontroverznejšie liečebné metódy. „Zabudnite však na Formanov „Prelet nad kukučím hniezdom“ a iné filmy, kde skôr ako liečia, trápia ľudí elektrickým prúdom. Realita je úplne iná,“ napísala nemocnica vo svojej správe.

Hoci je metóda zaťažená stigmou a veľkou mierou predsudkov, patrí podľa pražskej fakultnej nemocnice, medzi najúčinnejší spôsob liečby pacientov s ťažkými depresiami či schizofréniou.

Oproti minulosti je bezbolestná, prebieha v celkovej anestézii, je vysoko účinná a podarilo sa významne znížiť jej rizikovosť. Vo svete ju ročne podstúpi milión ľudí.

Elektrokonvulzívna terapia

Lekári z Psychiatrickej kliniky Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe (VFN) a 1. Lekárskej fakulty Univerzity Karlovej ju ako prví v Českej republike začali poskytovať aj ambulantne.

„Elektrokonvulzívna terapia, je dnes bežnou časťou psychiatrickej liečby. Po celom svete ju ročne absolvuje asi milión ľudí. Na našej klinike ide približne o sto pacientov a 1 200 individuálnych terapií ročne. Hlavnou indikáciou k tejto terapii sú ťažké depresívne ochorenia, najmä u pacientov, ktorým nepomáhajú lieky.

Používame ju i pri rezistentných psychotických ochoreniach ako je schizofrénia a u pacientov so syndrómom katatónia,“ vysvetlil prednosta Psychiatrickej kliniky VFN a 1. LF UK doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D.

Dodal, že elektrokonvulzívna terapia alebo liečba tzv. elektrošokmi je metóda, pri ktorej krátky pulz elektrického prúdu vyvolá pacientovi liečebný záchvat. Práve ten spôsobuje liečebný efekt. 

Na začiatku 20. storočia mali psychiatri veľmi obmedzené možnosti, neexistovali žiadne antidepresíva. Až v 30. rokoch použili talianski lekári prvýkrát elektrický prúd. Verejnosť vtedy vnímala objav terapie pomocou elektrického prúdu ako zázrak. 

„Lekári najskôr nepoužívali anestéziu ani myorelaxans, teda látku uvoľňujúcu svaly. Počas záchvatu teda často dochádzalo k zraneniam, natrhnutiu svalu alebo k zlomeniu kosti. Elektrický prúd nebol navyše žiadnym spôsobom modifikovaný. Išlo o striedavý prúd, ktorý poškodzoval nervové tkanivo.

Dnes všetko prebieha vo veľmi krátkej celkovej anestézii, pacientovi aplikujeme vnútrožilovo aj uvoľňujúci myorelaxans, samotný záchvat tak nie je nijako dramatický,“ priblížil vedúci lekár neurostimulačného centra Psychiatrickej kliniky Všeobecnej fakultnej nemocnice MUDr. Jozef Buday, Ph.D. 

Vysoká účinnosť liečby

Lekári aj pacienti si vysokú účinnosť liečby, ktorá dosahuje až 85% chvália. „Pri liekoch je to len 65%. Rozdielna je i rýchlosť nástupu účinku. U elektrošokov môžu byť výsledky viditeľné už po troch aplikáciách, teda po týždni liečby,“ priblížil.

Podľa Jozefa Budaya, u antidepresív často pacient na efekt čaká aj päť týždňov. Samotná terapia trvá iba niekoľko minút. 

„Ľudia v akútnej fáze podstupujú terapiu trikrát týždenne. Akonáhle dôjde k zlepšeniu, prechádzame na ambulantnú udržiavaciu elektrokonvulzívnu terapiu a postupne predlžujeme interval medzi výkonmi. Vďaka ambulantným výkonom sa nám podarilo päťnásobne znížiť opakovanú hospitalizáciu pacientov,“ podotkol Jozef Buday s tým, že práve Všeobecná fakultná nemocnica v Prahe bola prvým českým pracoviskom, kde pred piatimi rokmi lekári otvorili ambulantný program.

 

 

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
11. apríl 2024 09:59