Lekáreň, lieky, zdravotníctvo, farmácia, ilustračné foto, ilustračná snímka, magistra
StoryEditor

Prechod na elektronické recepty urýchlila pandémia. Využívajú ho takmer všetci Slováci

13.05.2022, 07:00
Autor:
TASRTASR

Podľa Národného centra zdravotníckych informácií lekárne len za prvé dva mesiace tohto roka vydali viac ako desať miliónov eReceptov, vlani to bolo spolu 66 miliónov.

Elektronický recept už využívajú takmer všetci Slováci. Podiel eReceptov v súčasnosti predstavuje 95 percent zo všetkých vydaných lekárenských receptov.

Informovala o tom Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekární na Slovensku (APSL).

Prechod na elektronické recepty podľa asociácie výrazne urýchlila pandémia nového koronavírusu.

„Pred koronakrízou sme každomesačne bojovali o nárast percenta - dvoch s eReceptom. Teraz môžeme povedať, že dosahujeme viac ako 90-percentné pokrytie eReceptmi. A to je obrovská úspora pre lekárne, poisťovne, pacientov, jednoducho pre všetkých,“ skonštatoval predseda APSL Jan Žák.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) lekárne len za prvé dva mesiace tohto roka vydali viac ako desať miliónov eReceptov, vlani to bolo spolu 66 miliónov.

Elektronické recepty tiež podľa lekárnikov zmenili správanie pacientov.

„Tí si začali čoraz viac vyberať lieky na predpis pri nakupovaní, v lekárňach spojených s nejakým obchodom. Vidíme, že lekárne, ktoré sú naviazané na nákupné domy, vydávajú oveľa viac liekov na predpis, než historicky vydávali,“ zhrnul Jan Žák.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 12:42