StoryEditor

Upozornenie pre lekárov: Bez predpisovania generík a biosimilárov inovatívne lieky nebudú

12.05.2022, 17:40

Podľa štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva, v súvislosti s finančným zabezpečením inovatívnej liečby, rokovania s ministerstvom financií sa začali požiadavkou na nulový dosah.

Spomedzi inovatívnych molekúl schválených Európskou liekovou agentúrou medzi rokmi 2015 a 2019 prišlo do slovenského systému len 27 percent.

Povedal to štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Róbert Babeľa na konferencii ITAPA Health & Care 2022. Za najvypuklejší problém označil onkológiu, kde je dostupných len 25 až 30 percent liekov.

„Prví dvaja ukrajinskí onkologickí pacienti prišli s liečbou, ktorá na Slovensku nie je hradená,“ demonštroval situáciu na aktuálnom príklade.

Vstupu nových liekov podľa Róberta Babeľu bráni aj referencovanie cien s priemerom troch najnižších cien v rámci krajín EÚ.

„Keď chce inovatívny liek vstúpiť do slovenského systému, musíme v princípe čakať na prvých päť krajín v Európe,“ pripomenul.

Novela

Novela zákona č. 363 o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia, o ktorej aktuálne rokuje parlament, prináša podľa Róberta Babeľu kľ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 08:37