redred
StoryEditor

Počet ochorení na rakovinu kože mierne stúpol

10.05.2022, 15:00
Autor:
redred

Zhubná rakovina kože je, podľa nej, jedným najagresívnejších typov onkologického ochorenia vôbec. Dokáže skryto metastázovať v črevách, pľúcach alebo mozgu.

Zhubný melanóm patrí medzi najzávažnejšie typy rakoviny. Na Slovensku evidujeme mierne rastúci trend v počte diagnostikovaného zhubného melanómu u oboch pohlaví.

Informovala hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá.

Ako spresnila, u mužov tvorí 2,6 percent zo všetkých diagnostikovaných zhubných nádorov, u žien 2,4 percent. Potvrdzujú to podľa nej najnovšie údaje Národného centra zdravotníckych informácií v porovnaní rokov 2012 a 2020.

„Rakovinu kože si verejnosť podvedome spája so znamienkami, hoci priamo s nimi súvisí len jedna tretina melanómov. Vyvíjajú sa v pigmentových bunkách – melanocytoch, ktoré sa nachádzajú v koži, očnej dúhovke, mozgu alebo v nadobličkách,“ vysvetlila Alžbeta Sivá.

Zhubná rakovina kože je, podľa nej, jedným najagresívnejších typov onkologického ochorenia vôbec, pretože dokáže skryto metastázovať v črevách, pľúcach alebo mozgu.

Rizikové skupiny

„Zhubný melanóm diagnostikovali na Slovensku mužom vo veku od 25 do 85 rokov, najvyšší výskyt  u žien bol zaznamenaný vo vekovej skupine 55- až 69-ročných. Viac ako 80 % prípadov sa podarilo zachytiť včas, teda v prvom a druhom štádiu ochorenia,“ objasnila.

Medzi najviac ohrozené skupiny patria ľudia so svetlými a ryšavými vlasmi, v menšom ohrození sú ľudia tmavovlasí a s tmavším pigmentom kože.

Rizikovými faktormi rozvoja melanómu sú vek a rodinná anamnéza, pričom treba zdôrazniť, že globálne rastie výskyt melanómu na hlavne u žien.

Najnovšie údaje z ambulancií klinickej onkológie v Národnom centre zdravotníckych informácií hovoria o tom, že ich navštívi viac 766-tisíc pacientov.

„Počet vyšetrení onkologických pacientov za jeden rok sa pri poslednom štatistickom zisťovaní pohyboval na úrovni viac ako 532-tisíc pacientov,“ uzavrela Alžbeta Sivá.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 16:24