Karolina Grabowska Pexels
StoryEditor

Pacientov s poruchami pohybového systému pribúda. Niektoré nemocnice už začali s rehabilitáciou

20.09.2021, 07:00
Autor:
tasrtasr
Bolesť chrbta patrí k najčastejším zdravotným ťažkostiam Slovákov. Cviky zamerané na prácu s pohybovým aparátom sú prevenciou, aby sa telo nedostalo do akútneho stavu.

Na Slovensku pribúdajú pacienti s poruchami pohybového systému. Podpísala sa pod to aj pandémia, a teda dištančné vzdelávanie a práca z domu.

Ako uviedla Lena Klemová z Kliniky liečebnej rehabilitácie Nemocnice Agel Košice-Šaca, pacientom pomáha rehabilitácia či fyzikálna terapia, no najlepším prostriedkom pre zachovanie zdravia a kvality života je dostatok akéhokoľvek pohybu.

„Deti sa rodia do svojej doby. Tá dnešná je pretechnizovaná a vedie k pohodlnému spôsobu života. Niekedy bolo pre deti prirodzenejšie loziť, skákať, behať, vešať sa za ruky, rúčkovať na preliezačkách, ktoré sa takmer úplne vytratili,“ vysvetlila s tým, že si tak prirodzene trénovali pohybové schopnosti.

Kombinácia viacerých faktorov

Poruchy pohybového systému vznikajú väčšinou v dôsledku kombinácie viacerých faktorov. Ide napríklad o nesprávne sedenie, nedostatok pohybu alebo preťažovanie chrbtice ťažkými taškami. Úlohou fyzioterapeutov je zbaviť pacientov bolesti, zlepšiť ich funkčný stav a čo najskôr ich vrátiť do plnohodnotného života.

Fyzioterapia, alebo tiež rehabilitácia, je proces zameraný na sociálnu integráciu jedinca. Zahŕňa zdravotnícku, vzdelávaciu, pracovnú a sociálnu zložku. Zaoberá sa najmä pohybovým systémom a možnosťami, ako ovplyvniť jeho poruchy. Fyzikálna terapia využíva účinky rôznych foriem fyzikálnej energie.

„Kvalitná rehabilitácia napomáha udržaniu, podpore a obnove maximálnych funkčných zdatností. Spomaľuje progresiu chorôb, prinavracia stratené schopnosti alebo funkcie ľudskému organizmu ako celku,“ vysvetlila Klemová.

Pripomenula, že výchova k zdravému životnému štýlu a vytváranie správnych návykov je proces, na ktorom by sa mali podieľať v prvom rade rodičia. Tí by mali ísť deťom príkladom a vzorom.

„Narušené až porušené pohybové stereotypy je možné upravovať i v dospelosti, dokonca aj vo vyššom veku. No tak ako vo všetkom, aj tu platí, že prevencia je jednoduchšia ako liečba,“ dodala Klemová.

Cvičenia pre zdravý chrbát

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline otvára kurz cvičení pre zdravý chrbát. Plán jednoduchých cvikov zostavila a povedie fyzioterapeutka ambulantnej časti fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie žilinskej nemocnice Jana Fabianová. Záujemcovia sa môžu na prvý kurz, ktorý sa začína 21. septembra, prihlásiť priamo na recepcii oddelenia. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Cvičenie pre zdravý chrbát pozostáva z piatich lekcií, ktoré počas piatich týždňov absolvuje uzatvorená skupina maximálne desiatich ľudí.

„Bolesť chrbta patrí k najčastejším zdravotným ťažkostiam Slovákov. Sedavé zamestnanie, obmedzenie voľnosti pohybu počas lockdownov a predovšetkým obdobie home office, ktoré sa, žiaľ, stalo akousi prirodzenou súčasťou pandémie nového koronavírusu, prinieslo negatíva v mnohých oblastiach,“ uviedla fyzioterapeutka, podľa ktorej výrazne stúpol počet zdravotných problémov s pohybovým aparátom.

„Celé dni ľudia presedeli za počítačom, mobilom, v aute, vykonávali prevažne statické činnosti. Cviky zamerané na prácu s pohybovým aparátom predstavujú práve kompenzáciu takýchto aktivít a sú preventívnym krokom, aby sa telo nedostalo do akútneho stavu," vysvetlila Fabianová.

Cvičenie podľa nej nie je určené pre ľudí, u ktorých sa už výrazné problémy alebo bolesti prejavili. „V takom prípade je potrebné najprv vyhľadať fyzioterapeuta či lekára individuálne, aby pacienta vyšetril a stanovil mu terapiu vhodnú konkrétne pre jeho potreby,“ dodala.

Lekcie pre zdravý chrbát sa uskutočnia každý utorok v priestoroch telocvične ambulantnej časti fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie nemocnice. Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu je nevyhnutné, aby sa záujemcovia vopred registrovali na celý kurz piatich sedení, v rámci ktorého tak vznikne uzatvorená skupina ľudí.

Zlaté Moravce: Nemocnica vytvorila lôžka pre intenzívnu rehabilitáciu

V zlatomoravskej nemocnici pribudli nové lôžka pre pacientov, ktorí potrebujú intenzívnu rehabilitáciu. Desať nových miest je určených pre chorých, ktorých zdravotný stav si vyžaduje hospitalizáciu a intenzívnu fyziatricko-rehabilitačnú starostlivosť.

Lôžka sú vyčlenené na oddelení dlhodobo chorých. Nemocnica ich vytvorením reagovala na vysoký počet diagnóz najmä u strednej a staršej generácie.

„Prevažne ide o pacientov s ochoreniami mozgu a miechy vrátane ťažkých poúrazových stavov, po cievnych mozgových príhodách, ale aj s diagnózou skleróza multiplex, degeneratívnymi ochoreniami. Odbornú starostlivosť v tomto smere vyžadujú aj ťažšie pooperačné stavy či pacienti po komplikovaných fraktúrach,“ uviedla vedúca lekárka oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Dana Poláková.

 

01 - Modified: 2023-10-03 15:38:07 - Feat.: - Title: Poškodené platničky: Problémy, ktoré ich spôsobujú a ako ich liečiť
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. máj 2024 20:19