StoryEditor

Vedci vytvorili mapu, kde na Zemi pravdepodobne vznikne ďalší vírus podobný covidu

19.09.2021, 18:30
Autor:
kš
Vírusy podobné SARS môžu preskočiť zo zvierat na ľudí aj státisíckrát za rok a nakaziť takmer pol milióna ľudí.

Vírusy podobné SARS-u môžu preskočiť zo zvierat na ľudí aj státisíckrát za rok. Informoval o tom vedecký časopis Science.

Za posledné dve desaťročia sa, podľa štúdie uverejnenej v Science, na celom svete rozšírili iba dva nové koronavírusy, a to SARS-CoV, ktorý v roku 2003 spôsobil prepuknutie závažného akútneho respiračného syndrómu (SARS), a SARS-CoV-2, vírus, ktorý spôsobuje Covid-19.  

To, však môže byť podľa vedcov iba špička ľadovca nezistených infekcií, ktoré sú príbuzné vírusom pochádzajúcich z netopierov. Vedci v najnovšej, zatiaľ nerecenzovanej štúdii, dokonca odhadujú, že ročne sa v priemere infikuje až 400 000 ľudí koronavírusmi, ktoré súvisia so SARS-om.

Príbuzné koronavírusy, ktoré pochádzajú od netopierov hoci dokážu nakaziť státisíce ľudí, podľa Science sa na organizmus človeka však ťažko adaptujú, a teda nedokážu spôsobiť epidémiu. 

Nevieme toho veľa 

„Celej vedeckej komunite by malo otvárať oči, že naozaj toho veľa nevieme o frekvencii prelievania vírusov zo zvierat na ľudí. To sa musí zmeniť. Vírusy a ich schopnosti veľmi podceňujeme,“ povedala pre Science virologička Angela Rasmussen z University of Saskatchewan, ktorá však na štúdii neparticipova...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 05:46