Mieru ochrany proti koronavírusu nový test odhalí v priebehu niekoľkých hodín (ilu)TASR
StoryEditor

Covid-19: Vedci vyvinuli nový typ testu na protilátky. Rýchlo rozpozná ochranné od ostatných

07.09.2021, 18:01
Autor:
redred
Nový test je schopný zistiť hladinu protilátok s overeným ochranným účinkom, a tým odhadnúť mieru ochrany proti koronavírusu za pár hodín.

Vedci z Biotechnologického ústavu (BTU) a Ústavu organickej chémie a biochémie českej Akadémie vied (AV ČR) vyvinuli nový test na protilátky proti koronavírusu.

Nový typ testu vie rýchlo určiť hladinu ochranných protilátok proti SARS-CoV-2 a odlíšiť ich od ostatných, ktoré priamu ochranu neposkytujú. Informoval o tom Ústav organickej chémie a biochémie (ÚOCHB) AV ČR na svojej stránke.

Podľa vedcov ústavu, časovo a finančne náročné testovanie protilátok sa tak výrazne zjednoduší a zlacnie. Nový typ testov by mal v blízkej dobe prísť i na medzinárodný trh.

Českí vedci už podpísali aj licenčnú zmluvu na výrobu týchto novo vyvinutých testov so spoločnosťou, ktorá patrí americkému koncernu.

„Protilátky sú často skloňované v súvislosti s očkovaním proti vírusu SARS-CoV-2 a všeobecne s rizikom ochorenia. Otázky, ako dlho je človek chránený po ochorení a kedy je na mieste sa nechať očkovať, či ako dlho je očkovanie účinné a kedy treba pristúpiť k preočkovaniu, sa stali nielen odbornou, ale v mnohých krajinách aj rozhodujúcou politickou témou,” uviedli zástupcovia ÚOCHB na jeho webe.

Odpoveď, by podľa nich, ideálne mala poskytnúť znalosť hladiny ochranných (tzv. vírus neutralizačných) protilátok v krvi pacienta. Existujúce diagnostické testy dokážu sledovať iba celkovú hladinu protilátok, ktoré sa po kontakte s koronavírusom vytvárajú. Nedokážu však určiť, ako spoľahlivá táto ochrana je.

Nie všetky protilátky chránia

Podľa českých vedcov, zásadnú zmenu by mal teraz priniesť práve nový diagnostický test vyvinutý laboratóriami Cyrila Bařinka z BTU AV ČR a tímami Jána Webera a Pavla Šáchu z ÚOCHB AV ČR v spolupráci s Jánom Plickom.

„Hlavný problém bol až doteraz v tom, že nie všetky protilátky, ktoré sa v krvi pacienta po kontakte s koronavírusom či jeho spike proteínom vytvárajú, sú schopné vírus priamo neutralizovať a zastaviť tak infekciu buniek v organizme,” upozornil vedúci Laboratória štruktúrnej biológie BTU Cyril Bařinka.

Ako dodal, existujúce testy dokážu merať iba súhrnný signál všetkých protilátok rozpoznávajúci spike proteín vrátane tých, ktoré vírus nedokážu neutralizovať.

„Inými slovami, nevieme, aké závery z nameraných hodnôt vyvodiť, ak meranie protilátok nedoplníme ďalším zložitým testovaním,” ozrejmil Cyril Bařinka.

Vírus neutralizačné protilátky

Vedci skúmali protilátky viažuce sa na tzv. spike proteín vírusu SARS-CoV-2, na ktorý sa zameriavajú už vyvinuté vakcíny.

S pomocou myších modelov identifikovali niekoľko rôznych monoklonálnych protilátok, ktoré sa po kontakte so spike proteínom vytvorili a boli schopné sa naň naviazať, a v tzv. vírus neutralizačnom teste preverili ich schopnosť neutralizovať vírusové častice.

Výskumníkom sa následne podarilo pripraviť diagnostický test, ktorý meria hladinu vírus neutralizačných protilátok a ignoruje ostatné, u ktorých nie je možné určiť mieru a mechanizmus účinku. To podľa zástupcov ÚOCHB predstavuje veľkú časovú aj finančnú úsporu.

„Doteraz platilo, že ak chceli vedci či lekári merať protilátky v krvi a zároveň zistiť, ako ďaleko naozaj chránia pred koronavírusom, museli v prípade každého konkrétneho pacienta nielen merať ich celkové množstvo, ale aj overovať ich účinnosť na infekčných vírusoch. Toto zložité testovanie pritom zvyčajne trvá niekoľko dní a je finančne náročné, čo vylučuje jeho masové použitie,” priblížil Pavel Šácha z ÚOCHB.

Podľa neho, vyvinutý test je schopný zistiť hladinu protilátok s overeným ochranným účinkom, a tým odhadnúť mieru ochrany proti koronavírusu za pár hodín.

„Laboratórny postup je v porovnaní s vírus neutralizačnou esejou veľmi jednoduchý a bezpečný, navyše ho môže vykonávať prakticky každé laboratórium,” zhrnul Pavel Šácha.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 07:11