StoryEditor

Českí vedci predstavili neinvazívnu metódu na presnú diagnostiku nádorov

06.09.2021, 16:08
Autor:
tasrtasr
Súčasné metódy používané na diagnostiku nádorov ako napríklad röntgen, výpočtový tomograf (CT) či ultrazvuk tiež poskytujú neinvazívny pohľad do tkaniva.

Českí vedci prišli na novú metódu, pomocou ktorej vedia presnejšie a s minimálnym poškodením diagnostikovať nádory a fibrózy v hlbokých tkaninových štruktúrach tela.

Informovala o tom Akadémia vied Českej republiky (AV ČR) v tlačovej správe.
Výsledky výskumu zverejnil vedecký časopis Optica.

Cieľom skupiny vedcov z Ústavu prístrojovej techniky AV ČR je nahradiť klasickú biopsiu, pri ktorej dochádza ku skutočnému invazívnemu odoberaniu tkaniva z tela, optickou biopsiou.

Pri tej je ochorenia možné diagnostikovať z informácie získanej zobrazovaním priamo vo vnútri tela zavedením miniatúrneho endoskopu. Takéto vyšetrenie vedie len k minimálnemu poškodeniu okolo tkaniva.

Vedci implementovali optické vlákna s hrúbkou ľudského vlasu do svalového tkaniva. Diagnostiku tak môžu vykonať priamo v tele, bez nutnosti odberu tkaniva ako pri klasickej biopsii.

Metóda je založená na interakcií svetla s biologickými molekulami, pri čom hrá veľkú úlohu polarizácia fotónov. Umožňuje tak zobraziť a vzájomne odlíšiť rôzne časti tkaniva vo vnútri tela s vysokým rozlíšením.

"Aj keď väčšina našich aplikácii mieri do neurovied, nelineárne zobrazovacie metódy sme na zoznam našich cieľov zaradili predovšetkým kvôli ich obrovskému potenciálu v zdravotníctve," uviedol Tomáš Čižmár, vedúci vedeckej skupiny Komplexnej fotoniky AV ČR.

Súčasné metódy používané na diagnostiku nádorov ako napríklad röntgen, výpočtový tomograf (CT) či ultrazvuk tiež poskytujú neinvazívny pohľad do tkaniva.

V porovnaní s novou metódou vedcov z AV ČR však neponúkajú toľko detailných informácii, ktoré sú potrebné na stanovenie presnejšej diagnózy.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 02:35