Nízke hodnoty vitamínu D sa spájajú s abnormalitami v štruktúre mozgu, úbytkom kognitívnych funkcií a demenciou. V nedávnej štúdii, v ktorej merali vitamín D a kognitívne funkcie každý rok v etnicky rôznorodých skupinách starších pacientov, zistili, že nízke hladiny vitamínu D sa spájali s urýchleným úbytkom kognitívnych funkcií.Flickr
StoryEditor

WHO: Svet nie je pripravený na prudký nárast demencie. Pomoc pacientom bude stáť miliardy

06.09.2021, 00:00
Pre viaceré doteraz neúspešné klinické štúdie spojené s vysokými nákladmi na výskum a vývoj, klesá záujem o vývoj liekov na demenciu.

Ročne pribúda až desať miliónov nových prípadov demencie. Hoci postihuje predovšetkým starších ľudí, nie je to nevyhnutný dôsledok starnutia.

U pacientov s ťažkým priebehom covidu, so zápalovým postihnutím mozgu môže taktiež dôjsť k rozvoju demencie. Dnes žije s touto diagnózou na svete viac ako 55 miliónov ľudí.

Ako ukázala najnovšia štúdia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), počet pacientov s demenciou prudko narastá. Podľa WHO by sa mal za necelých desať rokov, v roku 2030 počet ľudí s touto diagnózou zvýšiť až o 40 percent. Mnohé krajiny, nie sú podľa organizácie, na túto skutočnosť však vôbec pripravené.

WHO odhaduje, že do roku 2030 sa počet pacientov s demenciou zvýši na 78 miliónov a do roku 2050 na 139 miliónov.

Podľa nedávnej správy WHO, má iba štvrtina krajín sveta národnú politiku, stratégiu alebo plán na podporu ľudí s demenciou a ich rodín. Organizácia taktiež upozornila, že aj v Európe mnohé tieto plány končia alebo už vypršali. 

„Demencia okráda milióny ľudí o spomienky, nezávislosť a dôstojnosť, ale aj nás ostatných o ľudí, ktorých poznáme a milujeme. Svet zlyháva u ľudí s demenciou a to všetkých zraňuje,“ povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Miliardové náklady 

WHO vyčíslila aj náklady spojené s demenciou. „V roku 2019 boli celkové náklady na demenciu odhadované na 1,3 bilióna USD (takmer 1, 1 mld. eur). Do roku 2030 by mali prekročiť dokonca 2,8 bilióna USD (2, 36 mld. eur). Zvýši sa totiž počet ľudí žijúcich s demenciou a výdavky na starostlivosť,“ spresnila WHO vo svojom vyhlásení.

 Demencia je dôsledkom rôznych chorôb a poranení, ktoré primárne alebo sekundárne postihujú mozog, ako je Alzheimerova choroba alebo mŕtvica. Ovplyvňuje pamäť a ďalšie kognitívne funkc...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 08:31