Nadbytok soli v strave zvyšuje riziko vzniku hypertenzie čiže vysokého krvného tlaku. Hypertenzia vedie k mnohým ďalším zdravotným komplikáciám, ako sú kardiovaskulárne problémy, mozgová mŕtvica či infarkt. Zníženie príjmu soli, napríklad len o jeden gram denne, vám podľa odborníkov pomôže mať krvný tlak pod kontrolou. Na prevenciu vysokého krvného tlaku je potrebné dbať od raného detstva. Dojčatá by nemali prijímať viac ako 1 gram soli denne, batoľatá 2 gramy a deti školského veku a adolescenti by nemali prekročiť 5 gramov soli denne. Bohužiaľ realita je iná a neúmerne sa solí už v materských škôlkach a školských jedálňach. Medzi ďalšie najčastejšie vonkajšie príčiny vzniku hypertenzie patrí predovšetkým nezdravý štýl života, stres, nadváha, fajčenie, či zvýšená konzumácia alkoholu.Pixabay
StoryEditor

WHO: Počet ľudí s hypertenziou sa za tridsať rokov zdvojnásobil

03.09.2021, 17:24
Štúdia naznačila, že 720 miliónov ľudí s vysokým krvným tlakom nedostáva potrebnú liečbu.

Počet dospelých vo veku 30 až 79 rokov s hypertenziou sa za posledných tridsať rokov zvýšil z 650 miliónov na 1,28 miliardy. Takmer polovica z nich pritom vôbec nevedela, že týmto problémom trpí.

Ukazuje to prvá celosvetová analýza, ktorú vykonali odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Imperial College London. O analýze informovala WHO na svojej stránke.

Zmeny

Hypertenzia významne zvyšuje riziko ochorenia srdca, mozgu a obličiek. Ide o jednu z najčastejších príčin úmrtí na celom svete. Dá sa ľahko zistiť meraním krvného tlaku a často ju možno účinne liečiť pomocou lacných a dostupných liekov.

Štúdiu, ktorá vyšla v odbornom časopise The Lancet, uskutočnila celosvetová sieť lekárov a vedcov. Venovala sa obdobiu rokov 1990 až 2019 a sledovala, ako sa za toto obdobie zmenilo postihnutie celosvetovej populácie hypertenziou.

Je...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 19:31