V apríli 2018 sa 43-ročný Jérôme Hamon stal prvým človekom na svete, ktorá dostala dve transplantácie tváre. Muž, ktorý trpí neurofibromatózou typu 1, genetickou poruchou, ktorá mu spôsobila na tvári benígne, znetvorujúce nádory, pôvodne prešiel transplantáciou tváre v roku 2010, ale jeho telo začalo odmietnuť novú tvár v roku 2016. Žil dva mesiace bez tváre kým mu francúzski chirurgovia dali novú tvár. Úspešná operácia dokázala, že opätovná transplantácia je možná.pxhere.com
StoryEditor

Počet transplantácií orgánov v prvom roku pandémie celosvetovo výrazne klesol

31.08.2021, 10:41
Autor:
tasrtasr
Najvýraznejší pokles v počte transplantácií vedci evidovali v Japonsku a potom v Chorvátsku a Maďarsku, Británii a v Brazílii.

Počet transplantácií orgánov počas prvého roku koronavírusovej pandémie celosvetovo výrazne klesol.

Vyplýva to zo štúdie Európskej spoločnosti pre transplantáciu orgánov (ESOT) zverejnenej v pondelok vo vedeckom časopise The Lancet, píše agentúra DPA.

Vedci v štúdii organizácie ESOT so sídlom v Taliansku analyzovali údaje z 22 krajín na celom svete a zistili priemerne 15-percentný pokles počtu vykonaných transplantácií.


Prvá vlna pandémie mala zničujúci dopad na dostupnosť transplantácie v mnohých krajinách, no vplyv mala aj na čakacie zoznamy, čo viedlo k výrazným stratám na životoch, uviedol hlavný autor štúdie Olivier Aubert z Parížskej transplantačnej skupiny (PTG).

Vedci zhromažďovali dáta od 1. januára do 31. decembra 2020 a porovnali ich s údajmi za rok 2019. Dáta analyzovali od momentu, keď kumulatívny počet potvrdených prípadov koronavírusu v každej zo sledovaných krajín prekonal hodnotu 100.

Na základe analýzy týchto údajov vedci objavili silnú časovú koreláciu medzi rastúcim počtom infikovaných a klesajúcim počtom transplantácií, hoci medzi jednotlivými krajinami zaznamenali výrazné rozdiely.

Najvýraznejší, 67-percentný pokles v počte transplantácií vedci evidovali v Japonsku a potom v Chorvátsku a Maďarsku (v oboch prípadoch o 37 percent), Británii (o 31 percent) a Brazílii (o 29 percent).

Naopak nepatrný, iba jednopercentný pokles v počte transplantácií bol zaznamenaný vo Švajčiarsku.

Mierny pokles vedci evidovali v USA (o štyri percentá), Nórsku (o sedem percent) či Kanade (o desať percent) .

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
08. máj 2024 13:59