StoryEditor

Objav: vedci získali starovekú DNA. Odhalila predtým neznámu skupinu ľudí

28.08.2021, 07:00
Autor:
kš
Vedci objavili prvú starodávnu ľudskú DNA v ostrovnom regióne medzi Áziou a Austráliou, ktorá poskytuje nový pohľad na genetickú rozmanitosť raných moderných ľudí v tejto málo poznanej časti sveta. Táto odlišná ľudská línia nebola nikde inde na svete nájdená.

Kosti dospievajúceho lovca a zberača, ktorý zomrel pred viac ako 7 000 rokmi na indonézskom ostrove Sulawesi, rozprávajú príbeh o predtým neznámej skupine ľudí. Podľa nového výskumu táto odlišná ľudská línia nebola nikde inde na svete nájdená. Informovali o tom vedci v štúdii zverejnenej v stredu 25. augusta v časopise Nature. 

Ako v ňom vedci napísali, o populačnej histórii raných novovekých ľudí v juhovýchodnej Ázii toho veľa nevieme. Dôvodom sú nielen riedke archeologické záznamy, ale i tropické podnebie nepriateľské voči zachovaniu starovekej ľudskej DNA. Z tejto oblasti boli zatiaľ sekvenované iba dva predneolitické ľudské genómy.

„Objavili sme prvú starodávnu ľudskú DNA v ostrovnom regióne medzi Áziou a Austráliou, známom ako Wallacea, ktorá poskytuje nový pohľad na genetickú rozmanitosť a populačnú históriu raných moderných ľudí v tejto málo poznanej časti sveta,“ uviedol spoluautor štúdie Adam Brumm, profesor archeológie z Austrálskeho výskumného centra pre evolúciu človeka na Griffithovej univerzite.  

Vedci odhalili aj kostru ženy vo veku 17 až 18 rokov v jaskyni na Sulawesi. Jej pozostatky boli v jaskyni pochované pred 7 200 rokmi. Z petrousovej klinovej kosti mladej ženskej lovkyne  a zberačky pochovanej vo vápe...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-11-27 12:13:21 - Feat.: - Title: Českí vedci prichádzajú s prelomovou metódou, ktorá zmení svetový výskum genómov. DNA prečíta oveľa rýchlejšie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 06:17