Reuters
StoryEditor

USA: Nemocnice začínajú plniť deti, stovky už zomreli. Zdravotníci volajú po masívnom očkovaní

27.08.2021, 09:30
Autor:
ČTKČTK
Najviac pediatrických hospitalizácií je v štátoch Oklahoma, Ohio, Louisiana a Kentucky. Všetky tieto štáty majú nižšiu zaočkovanosť populácie, než je celoštátny priemer.

V USA pokračuje nárast počtu detí hospitalizovaných s koronavírusom. Lekári varujú, že v školskom roku sa situácia ešte zhorší.

Minulý týždeň skončilo v nemocniciach v priemere 303 detí denne, ukazuje štatistika Strediska pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC).  Ako uviedla stanica CNBC, deti stále tvoria iba zlomok medzi hospitalizovanými s Covid-19.

Podľa lekárskych štatistík pripadá na hospitalizácie 1,8 percenta detských pacientov. Deťom hrozí nákaza a vážne symptómy menej ako dospelým.

V USA sa od začiatku epidémie nakazilo koronavírusom viac ako 38 miliónov ľudí a zomrelo vyše 632 000 infikovaných.

CDC má demografické údaje o 520 000 zomrelých a z nich vyplýva, že 500 ľudí z tohto počtu boli deti mladšie ako 18 rokov. 

Zápalový syndróm

Niektoré z infikovaných detí môžu skončiť v nemocnici a môžu sa u nich objaviť komplikácie. Podľa CDC postihol 4 404 detí, ktoré ochoreli na Covid-19, zápalový syndróm označovaný ako MIS-C. Z takto postihnutých 37 detí zomrelo. 

Najviac pediatrických hospitalizácií je na počet obyvateľov v štátoch Oklahoma, Ohio, Louisiana a Kentucky. Všetky tieto štáty majú nižšiu zaočkovanosť populácie, než je celoštátny priemer.

Väčšina hospitalizovaných sa nakazila rýchlo sa šíriacim variantom delta, ktorá u detí priebeh choroby nezhoršuje, povedala pediatrička zo San Franciska Sunitha Kaiserová.

„Máme údaje o delte ešte iba z minulých šiestich až ôsmich týždňov, takže sa to stále mení. Zatiaľ vieme, že na nás pôsobí podobne ako ostatné infekcie, rovnako sa do tela dostáva a spôsobuje podobné symptómy ako predchádzajúce varianty,“ povedala Kaiserová. 

Najlepšou známou ochranou je podľa nej očkovanie a to aj detí, pretože to chráni pred hospitalizáciou a ťažkým priebehom choroby.

Mladších ako 16 rokov očkujú mimoriadne

V USA je povolené očkovať vakcínami od Pfizer/BioNTech občanov nad 16 rokov, v mimoriadnych prípadoch aj deti vo veku 12 až 15 rokov.

Vakcína Moderna sa zatiaľ používa len pre dospelých, očakáva sa však, že čoskoro dostane licenciu pre využitie aj vo vekovej skupine 12 až 17 rokov. 

V USA, ktoré majú zhruba 330 miliónov občanov, je podľa CDC plne imunizovaných 62,5 percenta dospelých. V kategórii šestnásťročných a sedemnásťročných je to 44 percent a v skupine medzi 12 a 15 rokmi 34 percent.

Paul Offit, ktorý pracuje v detskej nemocnici vo Filadelfii, kde takisto pribúda detských hospitalizácií, je pomalou vakcináciou detí znepokojený.

„Áno, nemáme ešte vakcínu pre deti mladšie ako 12 rokov, ale máme ju pre deti dvanásťročné až sedemnásťročnej a z nich je očkovaných iba 30 percent,“ uzavrel Offit.

Podľa neho je potrebné, aby úrady presvedčili o účinnosti očkovania dospelých, pretože o zaočkovaní detí rozhodnú rodičia.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 09:43