ÚDZS
StoryEditor

Reforma zdravotníctva počíta s posilnením nezávislosti ÚDZS

23.08.2021, 11:13
Autor:
tasrtasr
Hlavnou úlohou bude zlepšiť reputáciu úradu, vniesť viac rovnováhy do vzťahu poistenec – poskytovateľ zdravotnej starostlivosti a poisťovňa, ale najmä vybudovať nezávislý dohľad nad zdravotným poistením po vzore NBS.

Zákon o ústavnej zdravotnej starostlivosti počíta s tým, že po novom by sa mala posilniť nezávislosť Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

Návrh zákona, ktorý by mal priniesť reformu zdravotníckeho systému, sa aktuálne nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Ako uviedla samostatná odborná referentka ÚDZS Erika Kováčiková, úrad uvíta akékoľvek kroky, ktoré budú viesť k jeho nezávislosti.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR svoj návrh posilniť stabilitu a nezávislosť postavenia predsedu úradu ako nezávislého orgánu vykonávajúceho dohľad nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti a nad verejným zdravotným poistením vrátane zdravotných poisťovní prirovnal k úlohe dohľadu Národnej banky Slovenska (NBS) nad finančným trhom.

Rezort zdravotníctva tiež odkazuje na Programové vyhlásenie vlády SR na roky 2021 až 2024 v oblasti starostlivosti o zdravie obyvateľstva, ktorým je posilnenie pozície štátu v oblasti zdravotného poistenia a zvýšenie kvality zdravotníctva.

"Štát prinavráti do centra svojej pozornosti ako svoj primárny záujem zdravie občanov, ktorý nebude ustupovať silným záujmovým a finančným skupinám v pozadí," uvádza sa v predkladanom materiáli.

Kováčiková taktiež povedala, že víziou od založenia ÚDZS je to, aby dohliadal na kľúčové aspekty systému zdravotníctva s cieľom udržiavať finančnú stabilitu, výkonnosť a solidárnosť systému.

"Hlavnou úlohou na nasledujúce obdobie bude zlepšiť reputáciu úradu, vniesť viac rovnováhy do vzťahu poistenec – poskytovateľ zdravotnej starostlivosti a poisťovňa, ale najmä vybudovať nezávislý dohľad nad zdravotným poistením po vzore NBS," uviedla.

Doplnila, že v systéme zdravotného poistenia chce úrad podporiť možnosť výberu a súťaže, teda aby ďalej fungovali aj súkromné poisťovne, no pod jeho transparentným a kvalitným dohľadom.

Práve ten by mal podľa jej slov analyzovať dáta a zverejňovať informácie užitočné pre rozhodovanie pri výbere poisťovne, čo by malo priniesť aj kvalitnejšie poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Úrad podľa Kováčikovej chce tiež prispieť "k zlepšeniu toxickej atmosféry v zdravotníctve, a to najmä edukáciou, komunikáciou cez médiá a efektívnejšou osvetou etického kódexu zdravotného pracovníka".

"Aby mohol úrad napĺňať svoju víziu, potrebuje byť nezávislou inštitúciou," uzavrela Kováčiková.

01 - Modified: 2024-02-14 14:36:07 - Feat.: - Title: Zdravotné poisťovne dosiahli zisk, najviac peňazí na účte má Dôvera 02 - Modified: 2024-02-22 14:57:02 - Feat.: - Title: Názor: Kto dohliadne na kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti 03 - Modified: 2024-02-08 15:10:45 - Feat.: - Title: Kritička Bláhová skončila, vedenia úradu pre dohľad sa ujal Michal Palkovič 04 - Modified: 2022-06-10 10:12:42 - Feat.: - Title: Dezinformácie o covide a vakcínach: Z piatich lekárov preverujú len dvoch 05 - Modified: 2021-12-06 07:26:18 - Feat.: - Title: Kratšie dojazdové časy si žiadajú jedného lekára v službe a druhého na príslužbe
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 13:13