Reuters
StoryEditor

Vypátrali prenášača, ktorý zavliekol na Nový Zéland variant delta

19.08.2021, 10:00
Autor:
tasrtasr

Na Novom Zélande sa podarilo vypátrať prenášača, ktorý zavliekol na jeho územie koronavírusový variant delta, v dôsledku čoho sa v tejto krajine následne vyskytol prvý prípad komunitného prenosu koronavírusu SARS CoV-2 za posledný polrok. Po jeho odhalení Nový Zéland v utorok okamžite zaviedol trojdňový celoštátny lockdown. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Úrady Nového Zélandu sa pokúšali zistiť, ako a kde sa muž z novozélandského mesta Auckland tento týždeň koronavírusom nakazil, hoci podľa predbežných informácií zverejnených v utorok nemal cestovateľskú anamnézu a nebol ani v kontakte so žiadnou osobou prichádzajúcou zo zahraničia.

Testy však neskôr ukázali, že muž sa nakazil variantom delta, pričom osoba, ktorá ho infikovala, pricestovala z austrálskej metropoly Sydney 7. augusta. Tento prenášač podstúpil po pricestovaní z Austrálie karanténu a dva dni po príchode bol pozitívne testovaný na covid. Týždeň nato bol aj hospitalizovaný v nemocnici. To všetko podľa novozélandskej premiérky Jacindy Ardernovej naznačuje, že vírus sa v komunite nešíril tak dlho, ako sa úrady pôvodne obávali.
"Veríme, že sme odhalili časť skladačky, ktorú sme hľadali," povedala premiérka.

Okrem muža z Aucklandu novozélandské úrady neskôr odhalili ďalšie štyri prípady nákazy. Ardernová oznámila, že počet prípadov vzrástol cez noc o 11 na celkových 21. Podľa úradov bolo dohľadaných zhruba 1000 blízkych kontaktov novoinfikovaných.

Ako pripomína AFP, v piatok novozélandská vláda rozhodne, či trojdňový lockdown v sobotu skončí alebo sa jeho trvanie ďalej predĺži.

Nový Zéland sa považuje za jednu z najúspešnejších krajín na svete v súvislosti so zvládnutím koronavírusovej pandémie. Krajina od začiatku pandémie zaznamenala len 26 úmrtí, pričom má celkový počet takmer päť miliónov obyvateľov.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 11:52