Reuters
StoryEditor

Pri objednávaní proticovidových vakcín pomáha lekárom nová aplikácia

18.08.2021, 12:00
Autor:
(mt)(mt)
Slovenská lekárnická komora zareagovala na vyjadrenia zástupcov ambulantného sektora o organizačnej náročnosti zabezpečenia očkovania

Slovenská lekárnická komora pripravila internetovú aplikáciu, ktorá umožní rýchle a pohodlné objednanie vakcín. „Aplikácia je zapojeným lekárom dostupná na stránke vakcinaciacovid.sk a objednávanie umožňuje po prihlásení a overení konkrétneho lekára a konkrétnej ambulancie,“ informovala komora. Aktuálne je do distribúcie očkovacích látok k ambulantným lekárom zapojených 894 lekární.

Ako zdôraznila Slovenská lekárnická komora, od začiatku pandémie Covid-19 realizovala kroky, ktoré pomohli zabezpečiť bezproblémovú dostupnosť liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Rovnako aktívne sa členovia komory postavili k projektu očkovania v ambulanciách. S cieľom zjednodušiť celý proces logistiky vakcín pripravili so softvérovou spoločnosťou internetovú aplikáciu umožňujúcu rýchle a pohodlné objednanie vakcín ktorémukoľvek lekárovi.

„Nevieme v boji s COVIDom pomáhať tak ako lekári, sestry, lekárnici, záchranári či ostatní zdravotníci, ktorí bojujú v prvej línii. Chceli by sme pomôcť ako vieme, teda znalosťou zdravotníckeho trhu a programátorskými vedomosťami, ktoré vkladáme do tohto projektu,“ uviedol pri spustení aplikácie riaditeľ spoločnosti Ján Micanko.

Myšlienka tejto aplikácie sa zrodila po úvodných rokovaniach komory a ministerstva zdravotníctva v čase medializovaných vyjadrení zástupcov ambulantného sektora o organizačnej náročnosti zabezpečenia očkovania. „Naším poslaním je prinášať riešenia a to chceme, vieme a budeme robiť,“ povedal prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Zaočkovanosť na začiatku tretej vlny v niektorých regiónoch nedosahuje ani tretinu obyvateľov. Slovenskí lekárnici chcú v rámci svojich možností prispieť k zmene tohto nepriaznivého vývoja a pripomenúť tak okrem iného skutočnosť, že vo viacerých krajinách je samozrejmosťou aj očkovanie vo verejných lekárňach a práve tieto krajiny s pomocou lekárnikov dosahujú lepšie výsledky nielen v boji proti pandémii, ale napríklad aj v zaočkovanosti proti chrípke.

01 - Modified: 2021-04-27 09:30:48 - Feat.: 0 - Title: Lekári majú o vakcíny proti chrípke záujem, objednávajú ich viac ako vlani 02 - Modified: 2021-07-23 06:47:23 - Feat.: 0 - Title: Lekárnici navrhujú zmenu v očkovaní. Zdravotné poisťovne tento krok vítajú, podľa nich je však potrebné vyriešiť viaceré otázky
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 20:58