Na Slovensku sa doposiaľ výskyt ochorenia COVID-19 nepotvrdil. Všetkých 195 preverených vzoriek bolo negatívnych. V utorok o tom informovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, ktoré zároveň prízvukuje, že situáciu monitoruje a operatívne reaguje preventívnymi opatreniami. „V praxi sú nastavené opatrenia a všetky zapojené rezortné zložky navzájom úzko spolupracujú. V súvislosti s novým koronavírusom bol zriadený krízový štáb, ktorý všetky ďalšie kroky precizuje na pravidelných zasadnutiach,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Štát spustil informačnú kampaň vo verejnoprávnej televízii a rozhlase. MZ SR a Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR kontinuálne komunikujú aj prostredníctvom sociálnych sietí a domovských webových portálov. Niekoľko týždňov sú zriadené infolinky a e-mailový kontakt [email protected], kde epidemiológovia nepretržite odpovedajú na otázky verejnosti. Všetky informácie sú k dispozícii na stránke MZ SR. Na hraničných priechodoch s Rakúskom sa realizujú kontroly a ľudia, ktorí prichádzajú na Slovensko, dostávajú informačné letáky od ÚVZ SR s praktickými informáciami a radami o koronavíruse. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR rozposiela všetkým ľuďom, ktorí prichádzajú na územie Slovenska, SMS správy s praktickou informáciou v oblasti koronavírusu. Aj slovenské mestá zavádzajú preventívne opatrenia na ochranu obyvateľstva. Magistrát v Bratislave napríklad dal komplexne dezinfikovať všetky vozidlá MHD, vydal pokyn na pripravenosť členov mestského krízového štábu, dal nakúpiť hygienické a dezinfekčné prostriedky pre zamestnancov a nariadil obmedzenie návštev v zariadeniach pre seniorov v správe mesta pre osoby, ktoré v poslednom čase navštívili oblasť s potvrdeným výskytom COVID-19. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor Bratislavy Matúš Vallo.TASR
StoryEditor

Kde treba respirátor, kto môže na návštevu do nemocnice, kto je plne zaočkovaný? Platia nové pravidlá

13.08.2021, 00:10
Autor:
redred

Ako informoval Marek Eliáš z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ SR), v interiéroch bude naďalej povinné prekrytie horných dýchacích ciest. Respirátor bude podľa neho povinný tam, kde sa okres dostane do stupňov ohrozenia znázornených červenou, bordovou alebo čiernou farbou. V okresoch v stupni Monitoring a Ostražitosť (zelená a oranžová) bude možné respirátor nahradiť rúškom, šálom alebo šatkou.

„V exteriéroch bude prekrytie horných dýchacích ciest (respirátorom, rúškom a podobne) povinné v okresoch v druhom alebo v treťom stupni ohrozenia, teda v bordovej alebo čiernej farbe,“ ozrejmil Marek Eliáš. 

Horné dýchacie cesty si budeme musieť prekryť iba pri hromadných podujatiach, a to v exteriéroch okresov v prvom stupni ohrozenia (červená), Ostražitosť (oranžová) alebo Monitoring (zelená).

„Prekryté horné dýchacie cesty nebudú musieť mať pedagogickí a odborní zamestnanci pri výchove a vzdelávaní detí a žiakov so sluchovým postihnutím, s poruchami autistického spektra, so stredným až hlbokým stupňom mentálneho postihnutia, alebo žiakov s mentálnym postihnutím, ktorí majú aj iné zdravotné postihnutie,“ dodal Marek Eliáš.

ÚVZ SR

Návštevy v nemocniciach

Návštevy na lôžkových oddeleniach budú zakázané počas trvania pandémie. „Výnimky budú mať, tak ako doteraz, kňazi podávajúci sviatosť pomazania chorým a umierajúcim. Navštevovať bude možné aj osoby v paliatívnej starostlivosti, ťažko choré a umierajúce,“ spresnil Marek Eliáš.

Ako uviedol, návštevníkmi budú môcť byť osoby, ktoré sú plne zaočkované, prekonali covid pred nie viac ako 180 dňami, alebo majú negatívny výsledok testu na ochorenie Covid-19, a to PCR alebo LAMP test nie starší ako 72 hodín od odberu, antigénový test nie starší ako 24 hodín od odberu.

Potvrdenie o zaočkovanosti, prekonaní ochorenia Covid-19 je však možné teraz nahradiť aj digitálnym Covid preukazom EÚ. Podľa Mareka Eliáša regionálne úrady verejného zdravotníctva môžu vo svojej územnej pôsobnosti nariadiť aj miernejšie alebo dokonca prísnejšie opatrenia.

Izolácia

Ten, kto bol pozitívne testovaný (RT PCR, LAMP test alebo AG test), bude naďalej musieť oboznámiť s tým všetkých, s ktorými prišiel do kontaktu počas dvoch dní pred odberom vzorky.

„Po novom však, ak má osoba klinické príznaky ochorenia Covid-19, oboznamovať bude ľudí, s ktorými prišla do kontaktu dva dni pred objavením sa prvých príznakov ochorenia. Rovnaká možnosť pribudla aj v prípade nariadenia karantény osobám, ktoré prišli do kontaktu s pozitívne testovanou osobou,“ povedal Marek Eliáš.

Plne zaočkovaný, prevádzky a OTP

ÚVZ SR taktiež prichádza s novinkou, a to úpravou definície plne zaočkovanej osoby. Horná hranica trvania očkovania proti ochoreniu Covid-19, ktorá bola doteraz dvanásť mesiacov, už nebude po novom stanovená.

Podľa Mareka Eliáša, vyhlášky zároveň definujú tzv. osoby v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní COVID-19). Ide teda o tých, ktorí sú plne zaočkovaní, alebo prekonali Covid-19 pred nie viac ako 180 dňami, alebo sa môžu preukázať negatívnym výsledkom testu na covid.

ÚVZ SR

„Prevádzkovatelia a organizátori hromadných podujatí si sami určia, ktorým osobám umožnia vstup do prevádzky. Na výber majú z troch režimov, a to plne zaočkovaní, OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní COVID-19) a tzv. základ, teda všetci zákazníci bez rozdielu,“ priblížil Marek Eliáš.

Podľa neho, režim, v ktorom prevádzka funguje, musí viditeľne vyznačiť vo svojich priestoroch. Organizátor hromadného podujatia takisto musí pri vstupe viditeľne označiť, ktorým osobám umožní vstup.

Zákazníci v režime OTP sa preukážu, potvrdením o očkovaní či o prekonaní Covid-19 alebo negatívnym výsledkom testu na covid, a to v papierovej alebo elektronickej forme.

Tieto potvrdenia môžu nahradiť digitálnym Covid preukazom EÚ. Vyhláška taktiež dáva právo prevádzkovateľom zariadení a organizátorom podujatí tieto doklady od návštevníkov žiadať a aj právo do týchto dokladov nahliadnuť.

„V súčasnosti stačí kontrolovať potvrdenia v papierovej forme alebo stiahnuté v mobile. Kým nebude dostupná slovenská aplikácia, môžu si tiež stiahnuť a používať verejne dostupné aplikácie členských štátov, ktoré dokážu „čítať“ Digitálne Covid preukazy EÚ,“ zhrnul Marek Eliáš.

Z vyhlášok tiež vyplýva, v treťom stupni ohrozenia (čierna) sa majú uzatvárať prevádzky, niektoré, ako napríklad potraviny, drogérie, lekárne a ďalšie prevádzky obchodov a služieb, však budú môcť byť otvorené aj v čiernych okresoch.

V druhom a v treťom stupni ohrozenia (bordová, čierna) budú musieť prevádzky, ktoré umožnia vstup všetkým zákazníkom, znovu zaviesť hodiny vyhradené pre seniorov nad 65 rokov a ťažko zdravotne postihnutých (v pracovné dni od 9 do 11 hodiny).

„Hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú plne zaočkovaní a bude ich viac ako tisíc, bude možné organizovať v prípade, že ich organizátori nahlásia najmenej 48 hodín pred začiatkom miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. V treťom stupni ohrozenia (čierna) bude na takýchto podujatiach môcť byť najviac sto ľudí,“ uzavrel Marek Eliáš.

ÚVZ SR

01 - Modified: 2023-06-24 16:18:12 - Feat.: - Title: Povolenie na prevádzku dostali zatiaľ štyri prírodné kúpaliská 02 - Modified: 2022-06-04 18:23:17 - Feat.: - Title: Opičie kiahne: Britskí vedci varujú, že sa šíria komunitne a africkí, čo nám hrozí 03 - Modified: 2022-05-26 14:55:00 - Feat.: - Title: Opičie kiahne: Rezort zdravotníctva chce zaobstarať tisíce dávok vakcín proti pravým kiahňam 04 - Modified: 2022-03-29 10:10:09 - Feat.: - Title: Odborníci radia, ako predchádzať jarnej únave 05 - Modified: 2022-02-12 16:30:08 - Feat.: - Title: Nové zistenia o „sestre“ omikronu. Koľko prípadov tohto „neviditeľného“ subvariantu je už u nás? Máme sa obávať?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 12:59