Dreamstime
StoryEditor

V ružinovskej nemocnici začali s minimálnou invazívnou neurochirurgiou

05.08.2021, 14:10
Autor:
redred
Neurochirurgické oddelenie v Nemocnici Ružinov zavádza miniinvazívny program.

Ako informoval operatér neurochirurgického oddelenia v Ružinove MUDr. Benedikt Trnovec, na Slovensku sú spinálne endoskopické zákroky dostupné len vo veľmi obmedzenej miere.

„Tešíme sa, že môžeme prostredníctvom tejto šetrnej metódy operovať už aj našich pacientov. Našou snahou je postupne tieto spinálno-endoskopické zákroky štandardne zaviesť. Jediným kritériom na výber pacienta je vhodná medicínska indikácia,“ ozrejmil.

Na neurochirurgickom pracovisku v nemocnici v Ružinove pod vedením primára MUDr. Milana Lišku, PhD., MPH sa stretli špecialisti z viacerých kliník zo Slovensku a zahraničia, ktorí aj vďaka najmodernejšie operačnej technike môžu vykonávať už aj minimálne invazívnu neurochirurgiu.

Endoskopická operácia tzv. vyskočenej platničky, ktorá utláča miešny koreň môže byť pre niektorých pacientov indikovaná ako ešte šetrnejšia alternatíva ku klasickej mikrochirurgickej operácii.

Podľa Benedikta Trnovca, výhodou endoskopie v porovnaní s otvoreným prístupom je najmä skrátený čas hospitalizácie, rýchlejšia mobilizácia pacienta a jeho návrat do normálneho života.

Taktiež aj menšia spotreba liekov na bolesti podmienené operačným prístupom, menšie riziko vzniku pooperačných komplikácii ako napríklad poruchy hojenia rany, infekcie, zakrvácania alebo neestetické zjazvenia.

Pracovisko vykonáva tiež minimálne invazívne kraniálne-vnútrolebečné operácie, ako napríklad endoskopické operácie s neuronavigáciou pre čo najmenší a bezpečný prístup do hlboko uložených miest v mozgu.

„Som veľmi rád, že aj napriek náročným časom, kedy hlavnou témou bola pandémia a boj proti ochoreniu Covid-19 sa lekári na našom pracovisku snažia o inovatívny spôsob liečby, ktorý je obrovským benefitom pre pacientom,“ povedal primár Oddelenia neurochirurgie v Nemocnici Ružinov (UNB), MUDr. Milan Líška, PhD., MPH.

Neurochirurgické oddelenie v Nemocnici Ružinov (UNB) vzniklo pred rokom.

Mladý a dynamický tím, ktorý je súčasťou tohto oddelenia aktuálne funguje v plnom operačnom režime a okrem zavádzania nových šetrných metód pracuje aj na vlastných inováciách v oblasti miniinvazívnej neurochirurgie.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
15. apríl 2024 11:44