StoryEditor

Ako zvládnuť covid doma: K pulznému oxymetru lekári odporúčajú ešte jeden prístroj

Použitím kyslíkového koncentrátora, správne nastavenou liečbou, poučením pacienta o dychových cvičeniach a odsledovaním jeho klinického stavu je možné úspešne ho odliečiť aj doma.

Za posledný rok aj prednemocničné liečebné prístupy prešli svojím vývojom. Dôkazom toho sú posledné publikované metodické usmernenia Sekcie zdravia MZ SR k indikácii liečby protilátkami vo včasnej fáze ochorenia Covid-19 u pacientov s najvyšším rizikom ťažkého priebehu ochorenia.

Dvojkrokový postup pre ambulancie

Na webovej stránke štandardných postupov MZ SR je zverejnený Štandardný postup pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti vo všeobecnej ambulancii pre dospelých počas pandémie Covid-19 zahrňujúci klinický obraz a priebeh ochorenia, organizáciu práce, protiepidemické opatrenia, manažment poskytovania zdravotnej starostlivosti a popis liečby.

Narastajúca krivka výskytu Covid-19 pozitívnych pacientov v úvodných mesiacoch tohto roku sa prejavila „tlakom“ tak na ambulantný manažment pacienta, ako aj na nemocničné lôžka.

Starostlivosť o chorého pacienta doma v izolácii bola novou skúsenosťou pre každého lekára. Nastaviť liečebný režim tak, aby pacient nešiel príliš skoro alebo zas neskoro do nemocnice, bolo niekedy umením.

Popri tlakomeroch, teplomeroch pribudli v domácnostiach ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 08:34