V súčasných štúdiách nebola u žien s potvrdenou diagnózou COVID-19 preukázaná prítomnosť vírusu SARS-CoV-2 po pôrode v materskom mlieku. Zároveň sa toho bohužiaľ o tomto víruse nevie dosť, aby sa dalo jednoznačne povedať, či dojčiť, alebo nie. Všetka starostlivosť o dieťa narodené matke s potvrdenou diagnózou vrátane dojčenia preto musí byť konzultovaná s lekárom a spočiatku vykonávaná ideálne pod odborným dohľadom. Materské mlieko je pre väčšinu detí najlepším zdrojom výživy a navyše obsahuje veľa protilátok, ktoré dieťa v prvých mesiacoch života chráni, teda je snaha dojčenie obmedziť len v najzávažnejších prípadoch. Matka a najbližšia rodina musia urobiť všetky možné opatrenia, aby sa zabránilo prenosu vírusu na dieťa - dôkladné umývanie rúk pred kontaktom s dieťaťom či nosenie rúška či respirátora pri dojčení. Pri používaní odsávacej pumpy je potrebné si dôkladne umyť ruky pred jej použitím a následne dbať na správne vyčistenie pumpy. Odporúčané je tiež mlieko odstriekavať, aby sa udržala laktácia.Pixabay
StoryEditor

Prenos koronavírusu do materského mlieka nebol doteraz zistený. WHO vyzvala k dojčeniu

04.08.2021, 09:00
Autor:
kš, redkš, red
Podľa WHO, početné výhody kontaktu matky a dieťaťa koža na kožu i dojčenia výrazne prevažujú nad potenciálnymi rizikami prenosu a ochorenia spojeného s Covid-19.

Tento (prvý augustový) týždeň si pripomíname Svetový týždeň dojčenia. Ako informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Žilia Lenka Záteková, aj ich nemocnica sa pripojila k iniciatíve vyhlásenej Svetovou alianciou na podporu dojčenia s tohtoročným heslom „Spoločne chránime dojčenie“.

Pri príležitosti Svetového týždňa dojčenia k nemu vyzvala na svojom twitteri aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) slovami: „materské mlieko je ideálnou prvou potravou pre dieťa. Je bezpečné, čisté a obsahuje protilátky, ktoré pomáhajú chrániť pred chorobami.“

Bezpečnostné pravidlá

S dojčením by sa podľa WHO malo začať do hodiny po pôrode, pričom najdôležitejších je prvých šesť mesiacov. Organizácia taktiež upozornila, mamička s covidom by mala byť podporovaná v bezpečnom dojčení, kontakte novorodenca koža na kožu a v zdieľaní miestnosti s ním. 

„Nie je bezpečnejšie podávať dojčenské mlieko svojmu dieťaťu, ak sa u matky potvrdil alebo je podozrenie na Covid-19. Prenos vírusu, ktorý môže spôsobiť Covid-19 do materského mlieka a dojčenia nebol doteraz zistený. Nie je preto dôvod vyhýbať sa alebo prestať dojčiť. Dojčenie tiež zlepšuje zdravie matiek,“ uviedli zástupcovia WHO na jej twitteri. 

Podľa WHO, početné výhody kontaktu koža na kožu a dojčenia výrazne prevažujú nad potenciálnymi rizikami prenosu a ochorenia spojeného s Covid-19. 

Ako ďalej WHO na twitteri zdôraznila, ženy s potvrdeným alebo podozrením na covid môžu dojčiť, ak si to želajú. By mali však dodržiavať bezpečnostné pravidlá, ako napríklad pred dotýkaním sa bábätka vždy si umyť ruky mydlom a vodou, nosiť pri ňom, najmä pri dojčení rúšku, pravidelne čistiť a dezinfikovať povrchy, ktorých sa dotkli. 

Podľa WHO mnoho žien nekojí tak dlho, ako by chceli. Navyše celosvetová miera dojčenia je stále priveľmi nízka. Ukázalo sa, že iba 49 percent novorodencov je dojčených do hodiny od narodenia a 44 percent detí mladších ako šesť mesiacov je plne dojčených.  

Ako sa dojčí v Žiline

Podľa slov primárky novorodeneckého oddelenia žilinskej nemocnice Kataríny Jackuliakovej je dojčenie najlepší spôsob, ako bábätku poskytnúť potrebné živiny pre jeho zdravý vývoj a súčasne posilňovať citové puto medzi matkou a dieťaťom.

„Materské mlieko je to najprospešnejšie, čo môžeme novorodeniatku ponúknuť a pozitívne ovplyvniť jeho život hneď od narodenia. Dojčením znižujeme chorobnosť nielen u detí, ale zároveň u samotných dojčiacich matiek. Ide napríklad o menšie riziko vzniku karcinómu prsníka či vaječníkov,“ priblížila.

„Začiatky nie sú vždy jednoduché, a to, žiaľ, môže maminy odrádzať, takže je dôležité sa im venovať, dojčenie podporovať a vysvetľovať jeho jedinečný zmysel. Laktácia sa väčšinou spúšťa na tretí, štvrtý deň, kedy bežne hospitalizácia končí, no napriek tomu od nás odchádza až 95 percent mamičiek s plne dojčenými bábätkami,“ uviedla K. Jackuliaková.

Ako vysvetlila vedúca sestra novorodeneckého oddelenia žilinskej nemocnice Amália Krkošková, základné kroky k dojčeniu začínajú hneď po pôrode včasným kontaktom „koža na kožu“.

„Dôležitý je psychosociálny aspekt dojčenia utvárajúci úzky vzťah dieťaťa a matky na vyššej ako racionálnej úrovni. Ak to zdravotný stav oboch dovoľuje, novorodeniatka okamžite prikladáme na prsník a ostávajú nepretržite spolu na izbe formou rooming-in,“ doplnila A. Krkošková.

Výhodou FNsP Žilina je tiež Jednotka intenzívnej resuscitačnej starostlivosti o novorodencov nachádzajúca sa priamo na oddelení neonatológie.

Poskytuje starostlivosť o bábätká v ťažkom stave a predovšetkým o predčasne narodených novorodencov od 28. týždňa tehotnosti.

„Predčasniatka musia vo väčšine prípadov ostať v inkubátore, no pokiaľ sa nevyskytnú ďalšie vážnejšie komplikácie, aj tieto bábätká môžu z nemocnice odísť plne dojčené. Mamičky si odsávajú mliečko, čím si udržujú laktáciu a dieťa ho má neustále k dispozícii. Následne začneme prikladať na prsník a rozbiehame dojčenie,“ dodala vedúca sestra žilinskej neonatológie s tým, že tiež pre tieto účely vybudovalo oddelenie ešte v roku 2017 špeciálnu laktačnú miestnosť.

Od januára sa v žilinskej nemocnici narodilo už takmer 1100 bábätiek. Najsilnejším bol mesiac jún s rekordným počtom 216 novorodencov, čo predstavuje doposiaľ najvyššiu mesačnú pôrodnosť za posledných viac ako päť rokov.

Dojčenie znižuje u detí riziko

  • Obezity
  • Astmy
  • Kardiovaskulárnych ochorení
  • Cukrovky (typ 2)
  • Znižuje stres a úzkosť
  • Nastavuje zdravý imunitný systém dieťaťa na celý život
  • Materské mlieko pomáha bábätkám v boji proti infekciám

Zdroj: WHO

01 - Modified: 2023-06-28 05:00:00 - Feat.: - Title: WHO: Takmer 36 miliónov ľudí v Európe môže mať dlhodobé následky covidu 02 - Modified: 2023-06-12 05:00:00 - Feat.: - Title: WHO: Slovensko nedostatočne využíva možnosti, ktoré ponúkajú zdravotnícke dáta 03 - Modified: 2023-05-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Pozitívny trend sa v posledných dvoch rokoch zastavil, počet fajčiarov na Slovensku vlani stúpol 04 - Modified: 2023-05-20 15:47:44 - Feat.: - Title: Zápalové ochorenie srdcového svalu u novorodencov v Anglicku spôsobil známy vírus 05 - Modified: 2022-12-12 08:00:37 - Feat.: - Title: Antibiotiká strácajú svoju účinnosť. WHO varuje pred smrteľnými komplikáciami
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 03:07