Vírus, ktorý vedci izolovali z tela pacienta, vystupuje z buniek (zelená), ktoré vypestovali v laboratóriu.National Institute of Allergy and Infectious Diseases
StoryEditor

Dlhý covid: Je vážnejší ako sa predpokladalo. Vedci hľadajú jeho príčinu i účinnú liečbu

27.07.2021, 07:00
Odborníci sa obávajú, že podskupina pacientov s dlhým covidom sa nemusí už nikdy uzdraviť. Vedci sa teraz snažia nájsť i liečbu na niektoré následky dlhého covidu medzi už existujúcimi liekmi.

Nový výskum uvádza, že pacienti s viac ako piatimi príznakmi počas prvého týždňa infekcie SARS-CoV-2 boli neskôr vystavení zvýšenému riziku vzniku pretrvávajúcich príznakov alebo dlhého covidu.

 Štúdia bola publikovaná v časopise Journal of the Royal Society of Medicine. Vedci v nej uviedli, že u významnej časti infikovaných SARS-CoV-2 sa po akútnom ochorení naďalej vyskytujú príznaky a komplikácie. Pacienti s dlhým covidom pociťujú širokú škálu telesných, duševných a psychologických príznakov.  

Zhromaždené údaje o prevalencii ukázali, že medzi desiatimi najrozšírenejšími hlásenými príznakmi boli únava, dýchavičnosť, bolesť svalov, kĺbov, hlavy, kašeľ, bolesť na hrudníku, zmena čuchu, zmenená chuť a hnačka. Ďalšími bežnými príznakmi boli kognitívne poruchy, strata pamäti, úzkosť a poruchy spánku.

Okrem symptómov a komplikácií ľudia s dlhým covidom často hlásili zhoršenú kvalitu života, duševné zdravie a problémy so zamestnaním. SARS-CoV-2, vyústil už do viac ako 192 miliónov infekcií a viac ako 4 milióny úmrtí. 

Drvivé zovretie v hrudi i POTS 

Pediatrická zdravotná sestra (54) Jennifer Minhas zvykla viesť aktívny životný štýl, hrávať tenis a chodievať na dlhé prechádzky po jej rodnom Seattly. Ako napísal vedecký časopis Nature na svojej stránke, v marci 2020 však mala pozitívny test na Covid-19. Odvtedy sa jej život celkom zmenil, stále je chorá.

Prechádzka niekoľko stoviek metrov dnes zanecháva na nej pocit vyčerpania a Jennifer Minhas tvrdí, že stále trpí dýchavičnosťou, migrénami, srdcovými arytmiami a ďalšími oslabujúcimi príznakmi. Doteraz má tiež problém so zapamätaním si čísel a často cíti drvivé zovretie v hrudi „akoby na nej niekto sedel“.

Minhasovej príbeh nie je pritom vôbec ojedinelý. Ako uviedol Nature, podľa amerických centier pre kontrolu a prevenciu chorôb  (CDC) má 10 až 30 percent infikovaných SARS-CoV-2 dlhodobé zdravotné problémy a mnoho z nich, ako napríklad Jennifer Minhas, nikdy nebolo hospitalizovaných či ťažko chorých.  

„Tieto pretrvávajúce ochorenia, ktoré sa označujú ako postakútne následky infekcie SARS-CoV-2 (PASC), alebo bežnejšie ako dlhý covid, môžu byť mierne alebo invalidizujúce a môžu postihnúť prakticky akýkoľvek orgánový systém v tele. Pacienti hlásia extrémnu únavu i celkové bolesti tela. Mnoho ľudí stráca zmysel pre chuť a vôňu a mozgová hmla (tzv. brain fog), pomalé myslenie, ktoré ľuďom nedovolí sústrediť sa je dosť rozšíreným problémom,“ spresnili vedci pre Nature.

Odborníci sa obávajú, že podskupina pacientov s dlhým covidom sa nemusí nikdy uzdraviť. Jennifer Minhas trpí aj syndrómom posturálnej ortostatickej tachykardie (POTS), čo je potenciálny dôsledok long covidu. Spôsobuje, že srdcová frekvencia stúpa na viac ako sto úderov za minútu v pokoji. Jej srdcový rytmus môže, podľa jej slov, stúpať až na 140 úderov za minútu už aj po tom ako vstane z postele. Minhas mala šťastie v liečbe POTS ivabradínom, ktorý jej poisťovňa nepreplatila a stojí ju až 500 dolárov mesačne.  

„Tento liek pôsobí tak, že keď ho užívam, môj maximálny srdcový rytmus pri chôdzi nie je väčší ako 115 úderov za minútu,“...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-12 07:01:30 - Feat.: - Title: Dlhý covid: Holandsko hlási možnú liečbu na postcovidový syndróm 02 - Modified: 2023-08-13 10:00:00 - Feat.: - Title: Vedci hľadajú liečbu na závažné následky Covid-19 03 - Modified: 2023-01-23 16:26:46 - Feat.: - Title: Dlhý covid: Čísla sú privysoké. Zasiahne jedného z desiatich, ukázala najnovšia štúdia 04 - Modified: 2022-11-15 16:53:40 - Feat.: - Title: Tichá pandémia: Čo lekári o dlhom covide možno nevedia 05 - Modified: 2022-11-08 17:34:51 - Feat.: - Title: Vedci vytvorili mini mozgy a infikovali ich koronavírusom. Prečo to urobili a čo zistili?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 10:29