Pixabay
StoryEditor

V Košiciach operujú aortálne chlopne unikátnym spôsobom

21.07.2021, 12:00
Autor:
redred
Špecialisti Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH), ako jediné pracovisko na Slovensku i v Českej republike, vykonávajú tzv. Ozakiho operáciu.

Na Klinike srdcovej chirurgie VÚSCH využívajú v operatíve šetrné a unikátne zákroky. Okrem iných aj tzv. Ozakiho operáciu.

Na Klinike srdcovej chirurgie doteraz takto odoperovali 22 pacientov. „Ide pritom o jediné pracovisko v rámci slovenského a dokonca aj českého priestoru, kde sa tento typ operácie vykonáva. Ochorenie aortálnej chlopne v zásade znamená jej zúženie (aortálna stenóza) alebo nedomykavosť (aortálna regurgitácia). Prejavuje sa dýchavicou, únavou a bolesťou na hrudi. Štandardom chirurgickej liečby pri ochorení aortálnej chlopne je náhrada aortálnej chlopne mechanickou alebo biologickou chlopňovou náhradou,“ uviedol ústav v tlačovej správe. 

V prípade aortálnej regurgitácie sa v poslednom období dostáva do popredia jej oprava, teda rekonštrukcia pôvodnej aortálnej chlopne, ktorá je technicky náročnejšia, avšak pre pacienta má nesporné výhody do budúcnosti.

„Medzi najväčšie výhody patrí ponechanie vlastného „materiálu“ v tele, zníženie rizika infekčného postihnutia opravenej (vytvorenej) chlopne a hlavne absencia antikoagulácie (pacient neberie lieky na riedenie krvi), čo vedie k výrazne menšiemu percentu krvácavých a tromboembolických komplikácií,“ uviedol primár Kliniky srdcovej chirurgie doc. MUDr. Adrián Kolesár, PhD., MPH.

Podľa neho, klasická oprava (plastika) aortálnej chlopne je možná iba v prípade jej regurgitácie a aj to nie u všetkých pacientov. Aortálna regurgitácia je stav, kedy sa chlopňa dostatočne neuzatvára a krv sa vracia naspäť z aorty do ľavej komory. Celkové percentuálne zastúpenie tohto zákroku v chirurgii aortálnej chlopne je malé, iba päť až desať percent.

Omnoho častejším postihnutím aortálnej chlopne je jej stenóza (zúženie). Tá sa vyskytuje ako u starších (degenerácia chlopne), tak aj u mladších pacientov (vrodené chyby aortálnej chlopne – dvojcípa aortálna chlopňa a pod.). Štandardom u všetkých týchto pacientov je náhrada poškodenej chlopne umelou chlopňovou protézou.

„Existuje však alternatíva vytvorená profesorom Ozakim, ktorá spočíva v úplnej náhrade aortálnej chlopne, vymodelovanej z vlastného osrdcovníka (obal srdca), kedy sa „vyformujú“ tri nové cípy chlopne, ktoré sa následne všijú do pôvodnej pozície aortálnej chlopne, pričom samotná poškodená chlopňa sa odstraňuje (vystrihne). Výhody tejto operácie sú také isté ako pri oprave chlopne, naviac hemodynamické parametre takto vytvorenej chlopne ďaleko prevyšujú akékoľvek plastiky alebo náhrady chlopní. Navyše, spektrum týchto potenciálnych pacientov je ďaleko širšie,“ objasnil primár Kolesár. 

Ako ďalej zhrnul, dôležitou výhodou Ozakiho operácie je nielen jej šetrnosť voči zdraviu pacienta, ale aj zníženie ceny za kardiochirurgickú operáciu o cenu špeciálneho zdravotného materiálu (biologická alebo mechanická aortálna chlopňová náhrada).

01 - Modified: 2023-04-16 05:00:00 - Feat.: - Title: Nové call centrum v košickom kardiocentre odbremení ambulantné sestry od telefonátov 02 - Modified: 2021-08-06 12:27:43 - Feat.: - Title: Novým riaditeľom Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb je Štefan Lukačín 03 - Modified: 2021-03-31 12:51:18 - Feat.: - Title: Dôvera nepredĺžila zmluvu s košickou nemocnicou. Poistencom budú poskytovať len neodkladnú starostlivosť
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
10. apríl 2024 05:04