Reuters
StoryEditor

WHO navrhla novú misiu do Číny, zistiť pôvod koronavírusu. Žiadajú aj laboratórne audity

16.07.2021, 16:11
Autor:
redred
Niektoré údaje sa nedajú kopírovať alebo opustiť Čínu, pretože obsahujú osobné informácie. Upozornili zástupcovia čínskeho ministerstva zahraničia.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) navrhla Číne vykonať druhú fázu štúdií pôvodu koronavírusu vrátane auditov v laboratóriách vo Wu-chane. Peking sa zatiaľ k výzve WHO nevyjadril. Informovala agentúra Reuters. 

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus predstavil plán členským štátom na piatkovom stretnutí (16. júla) za zatvorenými dverami, deň po vyhlásení, že vyšetrovaniu prekážajú nedostatočne spracované údaje o prvých dňoch šírenia vírusu v Číne a vyzval ich, aby boli transparentnejšie. V marci, tím pod vedením WHO strávil štyri týždne v centre mesta Wu-chan a okolo neho spolu s čínskymi vedcami.

V spoločnej správe uviedli, že vírus bol pravdepodobne prenášaný z netopierov na človeka prostredníctvom iného zvieraťa. Uvádza sa v nej, že „zavedenie prostredníctvom laboratórneho incidentu sa považovalo za veľmi nepravdepodobnú cestu,“ ale krajiny vrátane USA a niektorých vedcov neboli spokojní. „Žiadame Čínu, aby bola transparentná, otvorená a aby spolupracovala. Dlhujeme miliónom trpiacich a miliónom zosnulých, aby vedeli, čo sa stalo,“ uviedol generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Podľa Reuters, mnohé krajiny vrátane USA a niektorých vedcov požadovali ďalšie vyšetrovanie, najmä pokiaľ ide o Virologický ústav vo Wu-chane, ktorý sa zaoberal výskumom netopierov. WHO chce ďalšie štúdie v Číne a podrobné audity z laboratórií v okolí Wu-chanu, uviedli diplomati. 

„Potrebujeme priame informácie o tom, aká bola situácia v tomto laboratóriu pred a na začiatku pandémie. Jednou z výziev je opäť prístup a transparentnosť, pokiaľ ide o hypotézy, ktoré sa kladú,“ povedal vo štvrtok 15. júla novinárom Tedros. Čína označila teóriu, že vírus mohol uniknúť z wuchanského laboratória, za „absurdnú“ a opakovane tvrdí, že „politizácia“ tejto otázky by brzdila vyšetrovanie.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Zhao Lijian na pravidelnom spravodajskom brífingu, keď sa ho pýtali na Tedrosove vyjadrenia, uviedol, že niektoré údaje sa nedajú kopírovať alebo opustiť Čínu, pretože obsahujú osobné informácie.

Čínska misia v Ženeve vydala vo štvrtok (15. júla) večer vyhlásenie, v ktorom uviedla, že 48 rozvojových krajín napísalo WHO výzvu, aby sa „globálna štúdia sledovania pôvodu“ riadila vedou a nie politikou. „Niekoľko krajín na čele s USA však už dosť dlho stigmatizuje epidémiu, dáva vírusu geografickú značku a politizuje štúdiu pôvodu,“ uvádza sa v správe.

 Čínu vyzval i nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn. Žiada, aby umožnila pokračovať vo vyšetrovaní pôvodu pandémie Covid-19. Spahn taktiež oznámil dar vo výške 260 miliónov eur (307 miliónov USD) na program WHO, ktorého cieľom je zabezpečiť, aby celý svet vrátane chudobnejších krajín dostával vakcíny a testy na Covid-19.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 05:37