StoryEditor

Domáce chobotničky vplývajú na srdce predčasne narodených detí. V Košiciach opäť háčkujú

16.07.2021, 09:10
Autor:
redred
Dánske štúdie uvádzajú, že u predčasne narodených detí mali chobotničky priaznivý vplyv na srdcovú frekvenciu a deti boli pokojnejšie. Štruktúra háčkovaného chápadla im totiž pripomína pupočnú šnúru.

Výrazne lepšia epidemická situácia s Covid-19 opäť umožnila Univerzitnej nemocnici L. (UNLP) Pasteura v Košiciach  prijímať dary aj pre najzraniteľnejších pacientov, a to predčasne narodené deti.

„Obe naše neonatologické pracoviská v týchto dňoch prijali spolu 370 háčkovaných čiapočiek a 200 chobotničiek, vytvorených s láskou od okolo stovky dobrovoľníkov. V UNLP sa ročne narodí približne 3000 detí a asi 300 z nich má hmotnosť nižšiu ako 2500 g, resp. sa narodia pred 36. týždňom gravidity a považujú sa za predčasne narodené,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová

Pôvodný projekt vznikol v Dánsku

Dánske štúdie uvádzajú, že u predčasne narodených detí mali chobotničky priaznivý vplyv na srdcovú frekvenciu a deti boli pokojnejšie. Štruktúra háčkovaného chápadla im totiž pripomína pupočnú šnúru. „Dieťatko to rozptyľuje, aby neťahalo za  hadičky v inkubátore a hralo sa s chápadlami, čo neho vyvoláva dojem, že sú stále v mamičkinom brušku, čiže háčkované hračky majú blahodarný vplyv aj na psychickú pohodu,“ spresnila lektorka tvorivých workshopov, Silvia Lukačínová, autorka nápadu a inštruktorka háčkovania.

UNLP Košice

Z inkubátora čo najskôr k mame

Mnohé z predčasne narodených detí prichádzajú na svet s vrodenými chybami. „Tieto deti si vyžadujú špeciálnu zdravotnú starostlivosť, niektoré podstupujú život zachraňujúce úkony a často ležia v spleti hadičiek, za ktoré poťahujú. Chobotničky s chápadlami sú skvelý nápad, pomôžu deťom preklenúť obdobie, kedy sa mamička dostane k bábätku,“ ozrejmil MUDr. Peter Krcho, PhD., primár Neonatologického oddelenia UNLP na Triede SNP.

Podľa neho, predčasne narodené dieťa, vďaka citlivým a presným diagnostickým prístrojom a ultrazvuku, rýchlo diagnostikujeme a snažíme sa ho do 24 hodín stabilizovať, aby bolo čo najskôr ošetrované spolu s mamou.

„Bábätká majú silné úchopové reflexy a veľmi dobre vyvinutý hmat, čiže uchopovanie chápadiel chobotničiek môžu veľmi intenzívne vnímať, čo určite pozitívne ovplyvní ich celkovú pohodu a v nadväznosti na to zlepší aj ich zdravotný stav. Tieto veselé a užitočné hračky a čiapočky si napokon mamičky s deťmi z inkubátora s radosťou odnesú domov ako spomienku,“ priblížila primárka Neonatologického oddelenia UNLP na Rastislavovej, MUDr. Iveta Kostelníková.

Dary pre deti si vyžadujú prísnu sterilizáciu

V nemocnici, obzvlášť u predčasne narodených detí, treba pracovať s prísne sterilnými predmetmi. „Háčkované hračky a čiapočky sú vyrobené z priadze so stopercentným obsahom bavlny, preto ich pred umiestnením k bábätku môžeme sterilizovať horúcim vzduchom a mamičky potom prať pri 60 ºC. Navyše, bavlna sa nežmolkuje,“ uzavrela Mgr. Jana Senčáková, staničná sestra z Neonatologického oddelenia na Triede SNP.

Do benefičného háčkovania organizovaného K 13 - Košickými kultúrnymi centrami a Výmenníkmi sa pravidelne zapájajú dobrovoľníci z celého Slovenska preto sa benefičné háčkovanie nikdy nekončí. Kontakt: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 21:01