Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach.ZdN/archív
StoryEditor

Najväčšie COVID centrum na Slovensku sa pripravuje na tretiu vlnu

13.07.2021, 14:28
Autor:
(mt)(mt)
Na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach odpojili od umelej pľúcnej ventilácie 70 percent pacientov.

Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice získala 2,7 milióna eur z Integrovaného regionálneho operačného programu. „Financie z tohto eurofondového programu budú slúžiť na zaobstaranie zdravotníckej  infraštruktúry, ktorá pomôže znížiť dopady pandémie COVID-19 a zlepší vybavenie nemocnice pred prípadnou ďalšou vlnou pandémie,“ uviedol generálny riaditeľ MUDr. Ján Slávik, MBA.

Situácia s ochorením COVID-19 je v súčasnosti v košickej nemocnici priaznivá a pokojná. „Nechceme situáciu podceňovať a čokoľvek zanedbať. Pripravujeme sa intenzívne na ďalšie obdobie, aby sme v prípade zhoršenia situácie vedeli pružne reagovať a poskytovať adekvátnu zdravotnú starostlivosť všetkým našim pacientom v oboch areáloch na Triede SNP, aj na Rastislavovej ulici,“ dodal generálny riaditeľ.  

Univerzitná nemocnica L. Pasteura bola v zime s 350 reprofilizovanými lôžkami najväčším COVID centrom na Slovensku. Hospitalizovaných tu bolo doposiaľ vyše 3800 covidových pacientov. Zdravotníci tieto namáhavé situácie zvládli s maximálnou profesionalitou. Na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny pomohli a zachránili životy 70 percent pacientov na umelej pľúcnej ventilácii, čo je v rámci Slovenska vysoko nadpriemerné. „Chceme aj naďalej poskytovať profesionálnu zdravotnú starostlivosť pacientom a zabezpečiť kvalitné pracovné prostredie celému personálu. Nové prístroje a ochranné pomôcky zlepšia pracovné možnosti pri liečbe covidových pacientov,“ uzavrel  J. Slávik. 

Nové prístroje

Viac než 90 percent zo sumy 2,7 milióna eur pôjde na nové vybavenie, ktoré pomáha v prevencii, diagnostike, testovaní a liečbe pacientov s diagnózou COVID-19. „Plánujeme našim zdravotníkom zaobstarať 10 kusov nových röntgenov, 11 ultrazvukových prístrojov a moderný operačný mikroskop. Tiež budeme z operačného programu zaobstarávať modernú laboratórnu techniku,“ povedal  MUDr. Ľuboslav Beňa, PhD. výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť. UNLP bude pritom vychádzať z aktuálnej dostupnosti zdravotníckych zariadení na oboch pracoviskách, na Triede SNP aj na Rastislavovej ulici. „Dôraz kladieme na efektivitu, aby sa nové zariadenia plnohodnotne využívali nielen počas pandémie COVID-19, ale aj po ukončení pandemickej situácie,“ dodal MUDr. Beňa.

Časť finančných prostriedkov použijú na zabezpečenie ochranných pracovných pomôcok, ako sú respirátory, overaly či germicídne žiariče. „Nové vybavenie má slúžiť na prevenciu nekontrolovaného šírenia a včasnú diagnostiku vírusového ochorenia COVID-19 a tiež na adekvátnu liečbu infikovaných pacientov, či na doliečovanie najmä ohrozených skupín,“ uzavrel výkonný riaditeľ.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 12:44