Dreamstime
StoryEditor

Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých pokračuje druhým kvitnutím

04.07.2021, 07:30
Autor:
tasrtasr

Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých pokračuje takzvaným druhým kvitnutím a v aktuálnom období tak spôsobuje alergikom stále najväčšie ťažkosti. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Peľ tráv z čeľade lipnicovitých v uplynulom týždni dominoval v ovzduší na celom území Slovenska, najvyššie denné koncentrácie dosahoval na strednom a severnom Slovensku. Výraznejšie stúpli aj hladiny peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy, najvyššie koncentrácie boli namerané na západe krajiny.

„Stúpli aj denné hladiny peľu ostatných bylín, najmä skorocelu a štiavu. Koncentrácie spór húb (plesní) zastúpených najmä rodom Cladospórium dosahovali veľmi vysoké denné hladiny,“ doplnila Lafférsová s tým, že koncentrácie peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých dosahovali už len nízke denné hladiny. Nízke koncentrácie v ovzduší dosahovali aj hladiny peľu drevín z čeľade cyprusovité-tisovité, peľ agátu, pajaseňa a bazy.

Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých naďalej pokračuje takzvaným druhým kvitnutím. „Pri slnečnom, veternom počasí predpokladáme ešte na väčšine územia Slovenska vysoké denné koncentrácie peľu tohoto najsilnejšieho alergénu v ovzduší,“ uviedla Lafférsová. Ako dodala, výrazne stúpajú aj denné koncentrácie peľu pŕhľavy a nárast očakáva aj u spór húb.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 17:12