Veda pomáha COVID-19
StoryEditor

Verejná výzva slovenských vedcov a odborníkov v súvislosti s delta variantom koronavírusu

30.06.2021, 14:00
Autor:
redred
Iniciatíva Veda pomáha - COVID-19 upozorňuje verejnosť na dôležité fakty, ktoré si je potrebné v tejto fáze epidémie uvedomiť.

Slovensku sa v tomto období v rámci pandémie koronavírusu mimoriadne darí - v uliciach našich miest a obcí sa rozprúdil život, deti riadne končia školský rok. Máme konečne šancu sa poriadne nadýchnuť. Závisí najmä od nás, od nášho správania počas leta, do akej miery sa budeme musieť na jeseň znovu obmedzovať. Konštatujú slovenskí vedci a odborníci z iniciatívy Veda pomáha - COVID-19.

Upozorňujú však, že "veľké ohrozenie takého vývoja predstavuje príchod rýchlejšie sa šíriacich variantov koronavírusu. Vo Veľkej Británii, Rusku a Portugalsku už vidno napriek letnému obdobiu nastupujúcu tretiu vlnu infekcií. V Nemecku, Francúzsku, ale aj Českej republike už boli objavené väčšie ohniská vyvolané novými variantami."

Ako iniciatíva slovenských vedcov a odborníkov upozorňuje verejnosť na dôležité fakty, ktoré si je potrebné v tejto fáze epidémie uvedomiť.

Priebeh ochorenia COVID-19 je pri delta variante mierne iný ako pri predchádzajúcich variantoch vírusu. Veľkú časť infikovaných tvoria (aj vďaka očkovaniu starších) deti a mladí ľudia. Infikovaní majú väčšinou príznaky, akými sú bolesť hlavy, vysoká teplota, či hlieny v nose, teda podobné bežnej viróze či nádche. Ochorenie len zriedkavejšie sprevádza suchý kašeľ alebo strata čuchu a chuti, a preto chorým ľuďom ani nemusí napadnúť, že ide o COVID-19.

Preto iniciatíva vyzýva obyvateľov Slovenska, aby sa v prípade, že sami alebo ich deti majú takéto príznaky, dočasne izolovali, obmedzili svoje kontakty a nezúčastňovali sa na hromadných podujatiach. Taktiež odporúča dôsledne používať v interiéri rúško alebo respirátor. A pri príznakoch slovenskí odborníci a vedci odporúčajú objednať sa na bezplatný PCR test pomocou formulára na stránke korona.gov.sk.

"Zároveň odporúčame všetkým, ktorí tak ešte neurobili, aby sa čo najskôr zaočkovali. Vakcíny sú dnes už omnoho prístupnejšie a to aj prostredníctvom ambulancií lekárov a poskytujú dostatočnú a bezpečnú ochranu pred infekciou, ale najmä pred vážnym priebehom ochorenia a rizikom úmrtia," uviedla v stanovisku iniciatíva Veda pomáha COVID-19.  A ako ďalej zdôraznila, podľa posledných vedeckých štúdií vakcíny schválené Európskou liekovou agentúrou EMA, ktorými sa očkuje na Slovensku, poskytujú plne zaočkovaným silnú ochranu pred hospitalizáciou a ťažším priebehom ochorenia aj pri nových variantoch vírusu.

"Stále platí, vakcinácia je jediná cesta von z pandémie, ktorá nám umožní predísť obmedzeniam v našich životoch, aké sme prežili v zime a na jar, a umožní nám naďalej chodiť do práce a deťom do škôl," uzatvára iniciatíva.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 19:54