StoryEditor

Lekári v Indii museli pre čiernu hubu odstrániť pacientom oči, zuby aj časť tváre. Hrozí Európe podobný scenár?

26.06.2021, 07:00
Momentálne nie sú známe príčiny výskytu mukormykózy u pacientov s covidom alebo po jeho prekonaní.

V Indii viedol Covid-19 k nárastu prípadov potenciálne smrteľnej plesňovej infekcie nazývanej mukormykóza, ľudovo známej ako „čierna huba“. Vysoký počet bol zaznamenaný v Gujrate, Maharastre, Karnataku, Tamil Nadu, Ándhrapradéši, Dillí, Čandígarhu a v Punji. Indickí lekári museli v júni odstrániť oči trom deťom po infikovaní čiernou hubou spojenou s covidom.

Ako informoval britský The Sun, mukormykóza stojí za epidémiou v rámci koronavírusovej pandémie v Indii, kde zaznamenali viac ako 14 000 prípadov. Ide o zriedkavú, avšak vážnu a niekedy smrteľnú komplikáciu. Väčšinou postihuje diabetikov, avšak napadnúť môže každého s oslabenou imunitou.

V stredu 23. júna navyše naši hygienici potvrdili ďalší prípad delta („indického“) variantu na Slovensku. Malo ísť o osobu, ktorá pricestovala z Ruska. Podľa hlavného hygienika Jána Mikasa, bol tento človek bez úzkych kontaktov, je v domácej karanténe, nie je hospitalizovaný.

Podľa The Sun je štandardným a jediným účinným postupom pri liečbe mukormykózy chirurgické odstránenie očí, zubov či iného infikovaného tkaniva. Lekári tak chcú zabrániť tomu, aby sa pleseň dostala do mozgu, čo by malo fatálne následky. Iba v Bombaji sa počet prípadov zo 6 ročne zvýšil na 24 za mesiac.

Ako informoval The Sun, ak sa mukormykóza dostane do organizmu, šíri sa krvou a napáda orgány, ako napríklad mozog, oči, slezinu, srdce. Dnu sa dostáva najčastejšie...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-06-19 08:32:21 - Feat.: 0 - Title: Ako sa budú varianty koronavírusu ešte zhoršovať? Pomôžu modely mutácií, vysvetlil známy vedec 02 - Modified: 2021-06-19 17:11:21 - Feat.: 0 - Title: Imunitný systém váži až dve kilá. Ako dokáže zabiť vírusom infikovanú bunku? Uznávaná vedkyňa prezradila tajomstvo imunity
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 09:37