StoryEditor

Utiekla pred vojnou. V martinskej nemocnici priviedla na svet trojičky

05.05.2022, 00:01
Autor:
redred
Samotný pôrod trojičiek bol podľa pôrodníka z tých akútnejších, pacientku prevážali z Bratislavy, kde malo novorodenecké oddelenie obmedzené kapacity.

Ukrajinka Liubov Kovalchuk (25), ktorá pred vojnou ušla z Kyjeva na Slovensko, porodila v Univerzitnej nemocnici Martin trojičky.

Ako informovala Zuzana Marčeková z oddelenia marketingovej komunikácie nemocnice, detičky dostali mená Samuel, Natanail a Eleanora.

Mladá mamička priznala, že dlhé cestovanie vo vysokom štádiu tehotenstva bolo náročné a fyzicky veľmi ťažké. Keď však začalo bombardovanie a ostreľovanie Kyjeva, kde Liubov pred vojnou žila, vojaci, ktorí strážili nemocnicu jej odporučili, aby ušla niekam, kde je to bezpečné.

„Mám rodičov v Bratislave, preto som ušla na Slovensko. Psychicky to bolo pre mňa veľmi náročné. Môj muž zostal na Ukrajine, prišla som sama. Robí teraz vodiča pre organizáciu Lekári bez hraníc,“ povedala Liubov a dodala, že ako otec troch detí bude jej muž môcť Ukrajinu opustiť.

Príchod trojičiek bol pre mladú rodinu prekvapením, ktoré berú ako požehnanie od Boha.

Samotný pôrod trojičiek bol podľa pôrodníka doc. MUDr. Erika Kúdelu, PhD. z tých akútnejších, pacientku prevážali z Bratislavy, kde malo novorodenecké oddelenie obmedzené kapacity.

Unikátna udalosť

„Pôrod sa rozbehol spontánne, pre trojičky je jedinou možnosťou cisársky rez. Pooperačné obdobie bolo bez komplikácii,“ informoval doc. Kúdela.

UN Martin

Dodal, že pôrod trojičiek je vždy špecifický a nie veľmi bežný. „Takáto situácia sa stane raz, možno dvakrát do roka. Je to unikátna udalosť, ku ktorej pristupujeme vždy obozretne,“ spresnil.

Komunikácia s maminkou bola pre zdravotníkov bezproblémová. „Rozumela po slovensky, hovorila po anglicky, takže vedela všetko, čo sa bude diať,“ priblížil Erik Kúdela.

Bábätká sa narodili pred riadnym termínom pôrodu, v 29. týždni tehotenstva. Podľa primárky Neonatologickej kliniky doc. MUDr. Kataríny Maťašovej, PhD., je ich stav rovnaký, ako pri iných predčasne narodených deťoch.

UN Martin

„Detičky to zvládajú, priebeh je priaznivý. Neočakávané závažné komplikácie sa zatiaľ našťastie neobjavili. Sú to bojovníci,“ zhrnula.

Dvaja chlapčekovia a jedno dievčatko majú váhu v rozmedzí od 990 do 1270 gramov.

„Majú sa dobre. Dýchajú samé, maminka im nosí materské mliečko, čo im tiež veľmi pomáha. Zatiaľ sme s ich zdravotným stavom spokojní,“ uzavrela doc. Maťašová.

UN Martin

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 19:26