Pixabay
StoryEditor

Pre detských pacientov so psychickými poruchami má vzniknúť denný stacionár

04.05.2022, 17:00
Autor:
tasrtasr
Ministerstvo zdôraznilo, že vzrastá počet pacientov so závažnejšími psychickými poruchami, ktoré vyžadujú hospitalizáciu od štyroch do šiestich týždňov.

Pre detských pacientov so psychickými poruchami má vzniknúť denný stacionár. Majú sa tiež zrekonštruovať priestory na Klinike detskej psychiatrie v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave, čím sa má zvýšiť lôžková kapacita.

Ministerstvo financií (MF) SR na to na základe žiadosti rezortu zdravotníctva pridelilo 650 000 eur. Informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Denný stacionár bude podľa MZ určený pre deti s poruchami príjmu potravy. "Poskytne im komplexnú psychiatrickú liečbu s osobitným dôrazom na psychoterapiu a psychiatrickú rehabilitáciu," spresnilo.

Odbremení sa tým podľa neho tlak na lôžka a zároveň sa uľahčí liečebný proces, pretože sa dieťa bude liečiť vo svojom prirodzenom prostredí.

Rekonštrukciou priestorov sa má podľa rezortu zvýšiť kapacita o 20 lôžok. Znížiť sa tým majú čakacie lehoty, ktoré sa v súčasnosti pohybujú v rozmedzí približne 12 až 18 mesiacov.

Ministerstvo zdôraznilo, že vzrastá počet pacientov so závažnejšími psychickými poruchami, ktoré vyžadujú hospitalizáciu od štyroch do šiestich týždňov.

Téma duševného zdravia aj z pohľadu hľadania riešení sa podľa neho v pandemickej dobe a v dobe vojny na Ukrajine potrebuje dostať do popredia.

"Slovensko a najmä Bratislava sa borí s nedostatkom ambulantných, lôžkových, doliečovacích a stacionárnych kapacít," pripomenulo.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 21:48