StoryEditor

VšZP verí, že rokovania s nemocnicami o zmluvných podmienkach budú úspešné

29.04.2022, 10:41
Autor:
tasrtasr
Asociácia nemocníc Slovenska už avizovala, že ak v priebehu mája k dohode nedôjde, bude nútená odporučiť svojim členom vypovedať zmluvy so štátnou poisťovňou.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) verí, že rokovania s Asociáciou nemocníc Slovenska (ANS) o zmluvných podmienkach budú úspešné.

Zároveň ubezpečila, že aktuálne sú zmluvy s členmi asociácie naďalej platné a poskytovanie zdravotnej starostlivosti nie je obmedzené. Informovala manažérka oddelenia komunikácie VšZP Eva Peterová.

Asociácia nemocníc Slovenska už avizovala, že ak v priebehu mája k dohode nedôjde, bude nútená odporučiť svojim členom vypovedať zmluvy s VšZP.

„Zmluvy s nemocnicami združenými v ANS sú naďalej platné a našich poistencov tak môžeme ubezpečiť, že prebiehajúce rokovania ani v nasledujúcich mesiacoch nijako neobmedzia poskytovanie zdravotnej starostlivosti v týchto nemocniciach. Dohodovacie konania prebiehajú a veríme, že dospejú do úspešného konca,“ uviedla Peterová.

Asociácia nemocníc Slovenska podmienečne súhlasí s ponukami súkromných zdravotných poisťovní Dôvera a Union zdravotná poisťovňa na čiastočnú kompenzáciu mzdového zvýšenia a nárastu prevádzkových nákladov v roku 2022. Svojim členom s nimi odporučí podpísanie dodatkov.

„V prípade, že bude dofinancovanie zdravotníctva vyššie ako rezerva vo výške 100 mil. eur už uvoľnená do systému prostredníctvom platby za poistencov štátu, bude asociácia rokovať s obomi zdravotnými poisťovňami o ďalšom navýšení,“ napísala ANS vo svojom stanovisku z 28. apríla k ponukám zdravotných poisťovní na kompenzáciu mzdového navýšenia a nárastu prevádzkových nákladov v roku 2022.

Návrh štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne asociácia odmieta, keďže podľa predloženej ponuky medziročne nepríde k zvýšeniu úhrad pre nemocnice ANS ako celok. Návrh tiež podľa asociácie nepokrýva oprávnené zvýšené náklady jej členov v tomto roku.

(ANS je dobrovoľným, zamestnávateľským, záujmovým, nepolitickým a nezávislým združením združujúcim 80 malých a stredných nemocníc a iných zdravotníckych zariadení. Zdravotnícke zariadenia združené v ANS zamestnávajú cca 28 000 zamestnancov.)

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 10:59