TASR/Hendrik Schmidt/dpa via AP
StoryEditor

Pacienti s covidom budú na bežných oddeleniach. Mení sa aj PCR testovanie

28.04.2022, 11:55
Autor:
tasrtasr
Od mája sa rušia opatrenia hospodárskej mobilizácie v nemocniciach. Bezplatné PCR testovanie bude od mája len pre osoby staršie ako 60 rokov alebo na základe indikácie lekárom.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR ruší od mája opatrenia hospodárskej mobilizácie v nemocniciach.

Pacienti s ochorením COVID-19 budú hospitalizovaní na štandardných oddeleniach. Zároveň sa menia podmienky pre bezplatné PCR testovanie, k lekárom tiež nebudú potrebné testy na COVID-19.

"Tieto zmeny sú umožnené hlavne naďalej sa zlepšujúcou epidemiologickou situáciou, tak na Slovensku, ako aj v zahraničí. Naďalej klesá výraznejšie aj počet pacientov v nemocniciach, z približne 850 pacientov, ktorých aktuálne evidujeme v nemocniciach, je okolo 600 s primárnou diagnózou COVID-19, keď sa blížime ku kapacitám infekčných oddelení," uviedol šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík s tým, že aj manažment pacientov pre nemocnice je zvládnuteľný.

Pacienti s covidom budú na bežných oddeleniach

Pacienti s COVID-19 budú po novom hospitalizovaní na štandardných oddeleniach. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský ozrejmil, že pokiaľ pôjde o primárnu diagnózu, budú na infekčných alebo pľúcnych oddeleniach nemocníc.

Pacienti, ktorí sú aktuálne hospitalizovaní na reprofilizovaných lôžkach, na nich budú umiestnení až do ukončenia hospitalizácie.

Bezplatné PCR testovanie bude od mája len pre osoby staršie ako 60 rokov alebo na základe indikácie lekárom. Samoplatcovia sa budú môcť prihlásiť u jednotlivých firiem, ktoré testovanie poskytujú.

Vstup do zdravotníckych zariadení po novom nebude podmienený očkovaním ani testovaním na ochorenie COVID-19.

Povinné bude len nosenie respirátora. Ak bude poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vyžadovať test, vykoná ho v rámci svojej réžie priamo vo svojom zariadení.

Záchranné služby budú pacientov testovať len v prípade prítomnosti klinických príznakov alebo ak bude jeho stav naznačovať podozrenie na COVID-19.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 01:02