Každú vyfajčenú cigaretu (aj keby bola len jediná v živote) si pamätajú aj vaše pľúca. Cigaretový dym obsahuje viac ako štyri tisícky chemikálií a napríklad dechtové látky zostávajú v pľúcnych alveolách až do smrti. Ak je rakovina pľúc zachytená včas, pravdepodobnosť vyliečenia sa pohybuje medzi šesťdesiatimi a sedemdesiatich percentami. Ale päť rokov od diagnózy v pokročilom štádiu prežije len šestnásť percent pacientov. Rakovinou pľúc sú navyše ohrozené oveľa viac fajčiarky ako ich mužské náprotivky.Flickr/Yale Rosen
StoryEditor

Vzoriek s baktériami tuberkulózy je v Česku viac ako vlani, dôvody sú zatiaľ nejasné

28.04.2022, 07:00
Autor:
ČTKČTK
Vyšší počet vzoriek týchto baktérií môže podľa odborníkov súvisieť aj s tým, že v predchádzajúcom období bol počet vyšetrovaných vzoriek kvôli Covid-19 nižší.

Český Štátny zdravotný ústav (SZÚ) zaznamenal v posledných dňoch viac pozitívnych vzoriek na baktérie spôsobujúce tuberkulózu (TBC) ako vlani za rovnaké obdobie.  

Dôvody nárastu nie sú zatiaľ jasné, môže nimi byť migrácia z Ukrajiny, kde sa choroba vyskytuje častejšie, aj pokles testovania v minulom roku kvôli epidémii Covid-19.  

Vlani od 1. marca do 21. apríla zachytilo české národné referenčné laboratórium 39 pozitívnych vzoriek, tento rok za rovnaké obdobie až 57. 

„Národné referenčné laboratórium pre mykobaktérie (NRLM) v posledných dňoch zaznamenalo nárast kmeňov M. tuberculosis zaslaných ku konfirmačnému stanoveniu citlivosti na antibiotiká. V tejto chvíli je však z hľadiska nám dostupných dát príliš skoro na určenie jednoznačného dôvodu,“ uviedla riaditeľka SZÚ Barbora Macková. 

Spätné hlásenia 

Presné počty prípadov TBC sú do registrov hlásené spätne, dáta za posledné týždne podľa SZÚ neposkytuje.

Ústav tak môže vychádzať iba z medziročného porovnania počtu vzoriek, ktoré boli odoslané národnému referenčnému laboratóriu na potvrdenie. 

Baktérie tuberkulózy podľa odborníkov rastú pomaly, preto cesta od odberu vzoriek po kultivácii a zaslaní do národného referenčného laboratória trvá niekoľko týždňov.

Pozitivitu vzorky potom národné referenčné laboratórium potvrdí a presne definuje kmeň, ktorý ochorenie spôsobil. Podľa Mackovej tak bude v najbližších dňoch a týždňoch ďalej preverovať každú zaslanú vzorku.  

„Aby upresnili, či ide o človeka, ktorý prišiel do našej krajiny nedávno, alebo o pacienta s trvalým pobytom, spolu s informáciou či bol pred príchodom už liečený,“ dodala Macková. 

Jeden prípad aktívnej TBC 

Podľa odhadov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) na základe dát Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) možno očakávať, že na každých 2000 vysídlených žien z Ukrajiny sa vyskytne jeden prípad aktívneho ochorenia TBC.  

U mužov nad 65 rokov pripadá jeden prípad na 1 600 osôb a u detí do 14 rokov jeden na 5 000. V Česku získalo vízum asi 307 000 utečencov. 

Vyšší počet vzoriek týchto baktérií môže podľa vedúceho Národnej jednotky dohľadu nad tuberkulózou Jiřího Wallenfelsa súvisieť aj s tým, že v predchádzajúcom období bol počet vyšetrovaných vzoriek kvôli Covid-19 nižší. 

Nové prípady sú hlásené aj krajským hygienickým staniciam, ktoré šírenie baktérií TBC monitorujú.  

„Náhodný a krátkodobý kontakt s chorým tuberkulózou spravidla nevedie k nákaze. K tej je potrebný dlhší, doslova niekoľkohodinový kontakt s osobou, ktorá vylučuje veľké množstvo baktérií v hlienu z dýchacích ciest,“ zhrnula Macková.

 

01 - Modified: 2024-04-16 07:08:05 - Feat.: - Title: Rozhovor: Liečba pacientov s tuberkulózou je dlhodobá 02 - Modified: 2024-03-27 08:24:12 - Feat.: - Title: Tuberkulóza nie je choroba minulosti, stále pribúdajú chorí aj mŕtvi, dôležitá je včasná diagnostika a liečba 03 - Modified: 2023-08-27 09:30:40 - Feat.: - Title: Jeden pacient s otvorenou formou tuberkulózy dokáže nakaziť desať až pätnásť ďalších ľudí 04 - Modified: 2023-08-23 05:02:45 - Feat.: - Title: Pandémia nás vrátila o desať rokov dozadu v boji proti tuberkulóze 05 - Modified: 2023-03-26 05:00:00 - Feat.: - Title: Skúsený pneumológ: Bol by som rád, keby tuberkulóza patrila do minulosti, ale nie je to tak
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 19:37