HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Zväz ambulantných poskytovateľov: Zmluvy so zdravotnými poisťovňami nepokrývajú náklady lekárov

22.04.2022, 16:42
Autor:
tasrtasr
Dohoda so štátnou poisťovňou bola napriek nedostatočným zvýšeniam cenových podmienok akceptovaná s ohľadom na pacientov a vieru, že zodpovední si uvedomia vážnosť situácie.

Lekári združení v Zväze ambulantných poskytovateľov (ZAP) majú podpísané zmluvy so všetkými tromi zdravotnými poisťovňami.

Upozorňujú však, že ani jedna z nich nepokryje potreby a náklady lekárov. Apelujú preto na vládu SR, aby začala kritickú situáciu riešiť.

"Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) po niekoľkomesačných intenzívnych jednaniach napokon dospel k dohode aj so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). Musíme však konštatovať, že dodatky, ktorých podpis prebehne v týchto dňoch, nepokryjú skutočné potreby a reálne náklady poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktoré rastú každým dňom," uviedla prezidentka ZAP Jaroslava Orosová.

Dodala, že dohoda so štátnou poisťovňou bola napriek nedostatočným zvýšeniam cenových podmienok akceptovaná s ohľadom na pacientov a vieru, že zodpovední si uvedomia vážnosť situácie.

Podotkla, že zanedbanie zdravotnej starostlivosti, ako i šetrenie na nej, má dosah na celú spoločnosť aj na samotnú ekonomiku krajiny.

Zväz preto žiada okamžité a riadne dofinancovanie sektora, rovnako aj urgentné riešenie zmeny energetickej segmentácie a zaradenie ambulantného sektora do segmentu regulovaného zákazníka.

"Budeme tiež požadovať garancie v podobe každoročného automatického zvyšovania platieb o infláciu a pevne stanovené percento určené na ostatné náklady, mzdy, ako i na rozvoj a obnovu ambulancií," ozrejmil Zväz ambulantných poskytovateľov.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 19:57