FotoHN/Peter Mayer
StoryEditor

Toto sú návrhy na riešenie nedostatku zdravotníkov na Slovensku

21.04.2022, 18:05
Autor:
tasrtasr
Inštitút ekonomických a spoločenských analýz predstavil 21 zlepšení pre lepšiu dostupnosť zdravotných služieb.

Jednoduché riešenia nedostatku zdravotníkov neexistujú. Namiesto nich však existujú zlepšenia.

Tvrdí to Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS), ktorý vo štvrtok predstavil 21 zlepšení pre lepšiu dostupnosť zdravotných služieb. Zároveň pripomenul, že nízky počet zdravotníckeho personálu je celosvetovým problémom.

Lepšia dostupnosť

"Kým počet lekárov na Slovensku v posledných 12 rokoch narástol zhruba o 13 percent, počet sestier poklesol približne o tri percentá. V prípade lekárov sa aspoň udržiava, respektíve sa mierne zvyšuje podiel mladých lekárov. Na rozdiel od lekárov však výrazne klesá podiel mladších sestier," skonštatoval analytik inštitútu Martin Vlachynský.

K lepšej dostupnosti zdravotníckych zariadení má podľa INESS prispieť vzdelávanie lekárov a atestačná prax, reflektovanie správy NKÚ o rezidentskom štúdiu, stanovenie konečného cieľa či preskúmanie možnosti zvýšenia kapacity stredných zdravotných škôl.

Taktiež aj reflektovanie zistenia NKÚ pri strednom školstve v oblasti zdravotníctva, analýzou prekážok ďalšieho rozvoja čiastočných úväzkov v zdravotníctve či vytvorením stratégie pre nábor rómskych zdravotníkov.

Ďalšie možnosti

V rámci zlepšenia navrhol INESS tiež postupný ústup zo mzdového automatu, zlepšenie regulačných podmienok na rozvoj polikliník a sietí ambulancií, umožnenie vzniku viacerých typov zmluvných sietí a program na hladký vstup zdravotníkov z tretích krajín na Slovensko, obzvlášť ukrajinských utečencov.

V intenzívnych bodoch zlepšenia INESS ďalej odporučil napríklad pravidelné prehodnocovanie kompetencií všetkých účastníkov v sektore s cieľom zvýšiť zapojenie vrátane podmienok vzdelania, pravidelný audit byrokratických povinností v zdravotníctve a ich eliminácia na spôsob podnikateľského "kilečka" či zavedenie poplatkov aspoň v najproblematickejších odvetviach.

K zlepšeniu by podľa neho prispela tiež alternatíva poplatku k výmennému lístku, postupné budovanie nárokovateľných čakacích lehôt, zjednodušenie administratívnej dostupnosti liečby, povinný diaľkový rozhovor pred bezplatnou návštevou lekára či rozvoj možnosti alikvotného preplatenia relevantných výkonov aj v zahraničí.

INESS navrhuje aj výrazné posilnenie výuky o zdraví a ľudskom tele v školách, vytvorenie legálneho a morálneho priestoru na zapojenie rodinných príslušníkov do vykonávania zdravotnej starostlivosti či prípravu legislatívnej pôdy na flexibilnejšie formy kontraktov medzi poskytovateľmi a zdravotníkmi.

Šírenie inovácií v zdravotníctve podľa neho potrebuje menej direktívne a viac konkurenčné nazeranie na systém.

"Technológiám sa darí v systéme, kde inovácie nie sú nariadené zhora, ale účastníci systému po nich sami siahajú, pretože im prinášajú konkurenčnú výhodu," vysvetlil Vlachynský.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 21:12