Operácia 14- ročného ukrajinského chlapca zraneného pri bombardovaní mesta Charkov v ružinovskej nemocniciUNB
StoryEditor

Na nácvik šitia pri rekonštrukčných operáciách slúžia i stehná z mäsa

21.04.2022, 17:00
Autor:
tasrtasr
Mikrovaskulárne prenosy voľných lalokov sú neoddeliteľnou súčasťou rekonštrukčných operácií v oblasti hlavy, krku, ale i vo všetkých ostatných anatomických oblastiach ľudského tela.

Klinika maxilofaciálnej chirurgie Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici v spolupráci s Asociáciou mikrochirurgie a mikroskopickej medicíny organizovali v týchto dňoch už ôsmy workshop.

Výmena dlhoročných skúseností odborníkov z nemocnice prostredníctvom kurzu patrí k vyhľadávaným vzdelávacím podujatiam medzi lekármi aj z okolitých krajín. Informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

„Účastníci trénujú operáciu a spájanie drobných cievnych a nervových štruktúr na zvieracích modeloch, najčastejšie kuracích stehnách a morčacích krídlach, ktoré ideálne simulujú operačnú situáciu.

Zdokonaľovanie sa v operačných technikách je dôležité najmä preto, že veľká časť takého zákroku prebieha na voľným okom ťažko viditeľných cievach a nervoch, a tieto tkanivá je nutné operovať pod mikroskopom,“ priblížila Maťašeje.

Mikrovaskulárne prenosy voľných lalokov sú neoddeliteľnou súčasťou rekonštrukčných operácií v oblasti hlavy, krku, ale i vo všetkých ostatných anatomických oblastiach ľudského tela.

Pre pacientov, ktorým tvár alebo telo zdeformoval úraz či onkologické ochorenie, prináša rekonštrukcia obrovskú funkčnú a estetickú korekciu a možnosti komfortného fungovania.

Ocenili to i poľskí lekári

Na tohtoročný workshop prišlo svoju chirurgickú erudíciu zdokonaľovať 12 lekárov z Poľska. Medzi nimi viacerí odborníci z kliník a oddelení.

„Sme príjemne prekvapení z technických možností vzdelávacieho centra a úrovňou kurzu. Zdokonaľovanie si zručností je pre mňa ako onkochirurga potrebné aj vzhľadom na to, že sa vo veľkej miere zaoberám rekonštrukčnými operáciami nádorom postihnutých prsníkov.

Ako veľký prínos hodnotím i možnosť sledovať živý prenos z rozsiahlej operácie rekonštrukcie dolnej časti tváre mikrovaskulárnym fibulárnym lalokom a možnosť počas nej komunikovať s oboma operačnými tímami súčasne,“ zhodnotil poľský odborník Daniel Maliszewski, Spital Wojewodski v Slupsku.

„Rekonštrukčné mikrovaskulárne operačné výkony sú komplexnou a technicky náročnou chirurgickou disciplínou, ktorá si vyžaduje dôslednú predoperačnú prípravu a skúsenosť celého operačného tímu.

Cieľom kurzu bolo osvojiť si základné v laboratórnych podmienkach, čo je kľúčové pre bezpečný a úspešný priebeh operačného výkonu,“ dodal Adam Stebel, prednosta kliniky maxilofaciálnej chirurgie.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
22. apríl 2024 14:52