MUDr. Stephen Zago Kenyi Andruga, nemocnica Agel, Zlaté MoravceAgel SK
StoryEditor

Je zo Sudánu a obľubuje všetky slovenské sviatky. Medicínu berie ako poslanie

17.04.2022, 12:06
Autor:
redred
Lekára zo Sudánu očarila nielen slovenčina, ale aj naše zvyky na Veľkú noc.

„Ľudí nehodnotím podľa krajiny, všade sú dobrí aj horší ľudia, medicína je poslanie, veľmi zodpovedná práca. Som rád, že som na Slovensku, mám tu teraz už rodinu, priateľov, známych. A v práci sa snažím pomôcť každému jednému pacientovi, ako len vládzem,“ hovorí MUDr. Stephen Zago Kenyi Andruga. Pochádza zo Sudánu, na Slovensku vyštudoval lekársku fakultu a od roku 2019 pracuje v Nemocnici AGEL Zlaté Moravce ako lekár Oddelenia vnútorného lekárstva a Oddelenia dlhodobo chorých.

Minulý rok sa na Slovensku oženil a dnes je už hrdým otcom dcérky Sáry. Lekár s koreňmi v Južnom Sudáne prišiel na Slovensko študovať medicínu, ktorú absolvoval na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Jeho najväčšou životnou zmenou, okrem práce lekára v nemocnici je, že má vlastnú rodinu a v jej kruhu prvýkrát oslávi aj tohtoročné veľkonočné sviatky. ,,Veľkú noc budem tráviť so svojou manželkou a dcérkou, ktorá sa nám narodila minulý rok. Taktiež budeme mať návštevu či už z mojej strany alebo zo strany rodiny mojej manželky. Budeme sa ich snažiť prežiť v pokoji a tiež ich spojiť s návštevou svätých omší. A plánujem trošku vypolievať moje dve baby,“ smeje sa lekár, ktorého očarila nielen slovenčina, ale aj naše zvyky na Veľkú noc. ,,Veľmi sa mi páčia kultúrne tradície a zvyky spojené s Veľkou nocou na Slovensku. Po polievačke nachystám misu s vajíčkami, šunkou a ďalšími dobrotami,“ hovorí MUDr. Andruga.

Ako prezradil, v Sudáne mávajú na Veľkú noc rybu, hus či kura. ,,Je to v každej rodine individuálne pripravené sviatočné jedlo. V mojej krajine sú viaceré vierovyznania a sviatky, oslavujeme podobné tradície a zvyky, avšak šibačky a polievačky v našej krajine nemáme. Vďaka mojej manželke, ktorá je Slovenka, som sa dozvedel o týchto zvykoch, a to nielen na Veľkú noc, ale aj o ostatných sviatkoch,“ opisuje lekár a priznáva, že všetky naše sviatky oslavuje, rešpektuje a páčia sa mu.

,,U nás vždy celá rodina oslavuje spolu. Navštevujeme svätú omšu, nasleduje spoločný obed. Niektorí ukončia sviatočný deň spoločným tancom, hudbou a dobrou večerou, samozrejme, sú aj takí, ktorí oslavujú poriadne, pitím alkoholu,“ hovorí lekár, ktorého si veľmi obľúbili aj pacienti a kolegovia, najmä pre jeho neutíchajúci optimizmus. A vďaka nemu sa dajú prekonať aj nejaké tie kultúrne rozdiely.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 17:56