V apríli 2018 sa 43-ročný Jérôme Hamon stal prvým človekom na svete, ktorá dostala dve transplantácie tváre. Muž, ktorý trpí neurofibromatózou typu 1, genetickou poruchou, ktorá mu spôsobila na tvári benígne, znetvorujúce nádory, pôvodne prešiel transplantáciou tváre v roku 2010, ale jeho telo začalo odmietnuť novú tvár v roku 2016. Žil dva mesiace bez tváre kým mu francúzski chirurgovia dali novú tvár. Úspešná operácia dokázala, že opätovná transplantácia je možná.pxhere.com
StoryEditor

V žilinskej nemocnici sterilizujú viac ako dvestotisíc zdravotníckych pomôcok ročne

14.04.2022, 15:01
Autor:
tasrtasr
Denne prejde sterilizačným procesom približne 750 kusov materiálu.

Na oddelení centrálnej sterilizácie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline zabezpečujú ročne sterilizáciu viac ako 200 000 zdravotníckych pomôcok.

Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej sa profesionálne fyzikálne a chemické čistenie týka nielen nástrojov a materiálu z 22 nemocničných oddelení a deviatich operačných sál, ale tiež objednávok z 28 súkromných zariadení.

Denne aj 750 kusov

"V žilinskej nemocnici zrealizujeme za rok 23 000 operácií a ďalšie tisícky výkonov. Pracuje sa pri nich nielen s jednorazovým materiálom, ale tiež s predmetmi používanými opakovane, ako sú operačné sety, obväzový materiál, chirurgické nástroje či očné šošovky," priblížil riaditeľ FNsP Žilina Eduard Dorčík s tým, že nutnosťou pre ich opätovné využitie je dôkladná sterilizácia.

Denne prejde sterilizačným procesom približne 750 kusov materiálu.

"Po mechanickom očistení, dezinfekcii a vysušení sa robí setovanie, balenie do sterilizačných obalov. Až po týchto krokoch môžeme začať samotnú sterilizáciu, ktorá je buď fyzikálna – parná alebo chemická. Záleží vždy od typu a tepelnej odolnosti materiálov tak, aby sa nepoškodilo zloženie, z ktorého boli vyrobené," dodala vedúca sestra oddelenia centrálnej sterilizácie FNsP Žilina Jarmila Mackovčáková.

Doplnila, že prijímajú pomôcky prevažne z kovu, no tiež z dreva, plastu alebo textílií. Na chemický proces používajú v nemocnici formaldehydové sterilizátory, parný cyklus zabezpečujú špeciálne prístroje – autoklávy.

Oddelenie centrálnej sterilizácie

"Prioritou je najvyššia úroveň hygieny a bezpečnosti. Čiže zničenie všetkých nečistôt, mikroorganizmov, čím znižujeme riziko vzniku nozokomiálnych nákaz," zdôraznila Mackovčáková.

Oddelenie centrálnej sterilizácie v žilinskej nemocnici úzko spolupracuje predovšetkým s operačnými oddeleniami.

Časť z nich dokáže zabezpečiť sterilizáciu nástrojov aj priamo v priestoroch ich operačných sál.

"Oftalmológia a otorinolaryngológia majú špecifický režim, väčšinu inštrumentária si preto sterilizujú sami. Autoklávy alebo sterilizátory máme k dispozícii aj v urgentných operačných sálach na oddelení gynekológie a pôrodníctva, úrazovej chirurgii, chirurgii a na urgentnom príjme. V akútnych prípadoch a počas sviatkov sú zdravotníckym tímom plne k dispozícii," dodal riaditeľ FNsP Žilina.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 19:25