TASR/Roman Hanc
StoryEditor

Nemocnice už reprofilizujú lôžka pre deti s psychiatrickými problémami

14.04.2022, 08:55
Autor:
redred
Podľa ministerstva zdravotníctva, máme na Slovensku k dispozícii 117 detských psychiatrických lôžok, z nich je však 40 lôžok vyčlenených pre Covid-19 pozitívnych.

Pandémia a vojna na Ukrajine zvýraznila nedostatočné kapacity zdravotníckych zariadení pre hospitalizáciu detských psychiatrických pacientov. Informoval o tom rezort zdravotníctva vo svojej správe.

Ako v nej ďalej uviedol, situáciu už rieši. „Príkaz ministra zdravotníctva nariaďuje reprofilizáciu lôžok  pre prípadnú hospitalizáciu mladých pacientov,“ spresnil rezort vo vyhlásení.

Podľa ministerstva zdravotníctva, máme na Slovensku k dispozícii  117 detských psychiatrických lôžok, z nich je však 40 lôžok vyčlenených pre Covid-19 pozitívnych.

„Táto lôžková kapacita často nepostačuje ani v  obdobiach bez pandémie a zariadenia dlhodobo majú problém s hospitalizáciou akútnych detských  pacientov. Pandémia a vojna na Ukrajine situáciu ešte zhoršila, preto ministerstvo reagovalo na aktuálny nepriaznivý stav,“ uviedol v správe rezort dravotníctva.

Od 13. apríla 2022 platí príkaz ministra zdravotníctva doručený siedmim zdravotníckym zariadeniam, a to v Pezinku, Bratislave, Nitre, Kremnici, Martine, Prešove a Košiciach,  na základe ktorého reprofilizujú  lôžkový fond tak, aby zabezpečili potrebné  lôžka pre detských pacientov.

Koľko kapacít sa vyčlení?

Zdravotnícke zariadenia vyčlenia do 20 % svojich kapacít určených pre dospelú populáciu, teda z akútnych lôžok psychiatrických oddelení alebo kliník.

Mladých pacientov vo veku od 16 do 18 rokov tam umiestnia v prípade, keď nebudú postačovať kapacity priestorov pre deti.

Podľa ministerstva zdravotníctva, pacienta umiestneného na reprofilizované lôžko vyšetrí detský psychiater, stanoví diagnózu a bude mu vypracovaný individuálny liečebný plán a následne poskytovaná zdravotná starostlivosť v súlade so štandardnými postupmi pre danú vekovú kategóriu.

Na základe príkazu ministra musí byť zabezpečený obmedzený kontakt detských pacientov s dospelými pacientmi.

„Starostlivosť o duševné zdravie patrí medzi priority rezortu zdravotníctva. Ministerstvo aktuálne pracuje na projektoch, ktoré majú za cieľ zvýšiť počet lôžok  najmä pre detských pacientov, ako aj vytvoriť kvalitnejšie prostredie pre zdravotnícky personál takýchto zariadení,“ zhrnul rezort vo svojom oznámení.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 01:58