StoryEditor

Aké predstavy o práci majú študenti medicíny a ošetrovateľstva? Toto sú víťazi Medika a Florence roka

14.04.2022, 19:20

Po dvojročnej pandemickej pauze sa opäť stretli najlepší študenti medicíny a ošetrovateľstva na súťaži Medik roka a Florence roka. Spoločný finálový víkend sa uskutočnil v Nemocnici Svet zdravia v Spišskej Novej Vsi.

Finalisti sa počas dvoch dní zdokonalili vo vybraných medicínskych a ošetrovateľských oblastiach a zoznámili sa aj s nemedicínskymi témami, ako sú financovanie zdravotníctva či ekonomika v zdravotníctve.

Samotní študenti priznali, že s týmito informáciami sa počas štúdia nestretli. Medikov zaujímalo, ktoré ambulancie dostávajú od poisťovní kapitačné platby a na aké dlhé obdobie sa uzatvárajú zmluvy medzi poskytovateľmi a zdravotnými poisťovňami.

Od riaditeľa zdravotnej poisťovne Dôvera Martina Kultana sa dozvedeli, že aktuálne sú zmluvy na deväť mesiacov.

Ivan Horský

Finalistov najviac zaujala kardiopulmonálna resuscitácia

Súťažné disciplíny

Gro súťažného víkendu bolo zamerané na triáž, kardiopulmonálnu resuscitáciu (KPR), medici sa popasovali so šitím rany na chirurgii, s vyhodnocovaním snímok na rádiodiagnostickom oddelení, indikáciou vyšetrení a určovaním diagnóz na základe anamnézy pacientov pod vedením lekárov z oddelenia vnútorného lekárstva.

Na študentky ošetrovateľstva čakala starostlivosť o novorodenca po narodení a samostatný workshop bol venovaný dekubitom.

Prácu v tíme si študenti medicíny a ošetrovateľstva vyskúšali pri triáži pacientov, pri Heimlichovom manévri u dusiaceho sa pacienta aj pri KPR s použitím tvárovej...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 05:46