UNB
StoryEditor

Nemocnice otvárajú kontaktné centrá pre ukrajinských pacientov

12.04.2022, 12:08
Autor:
(mt)(mt)TASRTASR
Zdravotnú starostlivosť zabezpečujú lekári pôvodom z Ukrajiny alebo lekár s pomocou tlmočníka.

Univerzitná nemocnica Bratislava otvorila kontaktné centrá pomoci pre utečencov z Ukrajiny, ktorí potrebujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Jedno je v Nemocnici akad. Ladislava Dérera na Kramároch, dnes začína pracovať  druhé centrum v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici.

Obe centrá zriadené v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR sú riadne označené v ukrajinskom jazyku. Budú otvorené od pondelka do piatka, konkrétne v čase od 8. do 14. hodiny.

Nárast pacientov na urgentoch

„Dospelým ukrajinským pacientom bude pomáhať lekár v spolupráci so sestrou. Okrem nich bude v centre pomoci aj administratívny pracovník a tlmočník do ukrajinského, respektíve iného cudzieho jazyka. Pacienti sa tak bez problémov dohovoria vo svojom materinskom jazyku,“ povedal riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Alexander Mayer.

K tomuto kroku pristúpilo vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava z dôvodu narastajúceho počtu Ukrajincov prichádzajúcich na centrálne prijímacie oddelenia. „Len za mesiac marec sme v rámci našich zariadení ošetrili celkovo 360 občanov Ukrajiny, z toho 50 z nich muselo byť hospitalizovaných,“ uviedol Mayer. 

Ukrajinskí pacienti najčastejšie potrebujú predpísať lieky či usmerniť svoje kroky smerom k správnemu špecialistovi, s čím im budú vedieť kvalifikovane pomôcť práve v novovzniknutých  kontaktných centrách.

Aj v Banskej Bystrici

Aj v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici otvorili pre utečencov z Ukrajiny pracovisko, kde im poskytnú ambulantné vyšetrenie a predpíšu lieky.

Funguje v priestoroch ambulancie pohotovostnej služby v lôžkovej časti a ordinujú tam lekári nemocnice, ktorí sú pôvodom z Ukrajiny, čím odpadá jazyková bariéra. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Úlohou ambulancie je zistiť anamnestické údaje o zdravotnom probléme pacienta, vysvetliť mu ďalší postup, prípadne odoslať ho na ďalšie vyšetrenie. V prípade, že pacient berie pravidelne lieky, je možné si ich tam dať predpísať.

„Uľahčí to odídencom prístup k špecializovanej ambulantnej zdravotnej starostlivosti, zároveň sa však nebudú zvyšovať počty pacientov na ostatných ambulanciách nemocnice,“ konštatovala Maťašeje.

Ambulancia má ordinačné hodiny pondelok až piatok od 8. do 15. hodiny. Pacienti sa musia preukázať dokladom o oprávnení na poskytnutie zdravotnej starostlivosti - preukaz cudzinca žiadajúceho o poskytnutie dočasného útočiska alebo doklad o tolerovanom pobyte. V uvedených prípadoch majú pacienti nárok na čiastočne hradenú zdravotnú starostlivosť.

„Veríme, že tento krok zjednoduší proces manažmentu pacientov z Ukrajiny. Od vypuknutia konfliktu vo februári až doteraz sme v nemocnici na urgentnom príjme ošetrili 42 pacientov ukrajinskej národnosti, špecializované ambulantné ošetrenie potrebovalo 32 a piati boli hospitalizovaní. Toto sú zatiaľ počty, ktoré dokážeme bez problémov zvládnuť a nijakým spôsobom neobmedzujú poskytovanie starostlivosti ostatným našim pacientom,“ zdôraznila riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková.  

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 05:26