StoryEditor

Bratislavský kraj otvára ambulancie pre ľudí z Ukrajiny. Majú odľahčiť preťažené zdravotnícke zariadenia

09.04.2022, 15:00
Autor:
redred
Súčasný model je pre poskytovateľov veľmi nevýhodný a môže byť dôvodom, prečo lekári odmietajú pacientom z Ukrajiny poskytovať inú než neodkladnú starostlivosť, hovorí lekár Bratislavského kraja.

Bratislavský samosprávny kraj v reakcii na ukrajinskú utečeneckú krízu od pondelka 11. apríla spúšťa ambulancie prvého kontaktu v Bratislave. Informoval o tom kraj na svojej stránke.

Ide o ambulanciu všeobecného lekárstva pre dospelých a ambulanciu všeobecného lekárstva pre deti. Sídliť budú v zdravotnom stredisku Zrkadlový Háj na Rovniankovej 1 v Petržalke.

Ako uviedol kraj na svojom webe, ambulancie odľahčia bratislavské ambulancie prvého kontaktu, ktoré boli preťažené už pred konfliktom na Ukrajine. Pracovať tam bude aj ukrajinský zdravotnícky personál.

Podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu, cieľom ambulancií je zabezpečiť primárnu starostlivosť utečencom z Ukrajiny, ktorí bývajú v Bratislavskom kraji, vrátane predpisovania chronických liekov, ako aj odľahčiť zaťaženie bratislavských ambulancií prvého kontaktu.

Vo vznikajúcich ambulanciách budú pracovať zdravotnícki pracovníci z Ukrajiny. Režim dočasnej odbornej stáže im umožňuje poskytovať zdravotnú starostlivosť pod dohľadom odborne spôsobilej osoby.

Lepšia zdravotná starostlivosť

„Ak ukrajinskí zdravotníci zostanú na Slovensku, naučia sa jazyk a v priebehu 18 mesiacov dočasnej odbornej stáže získajú potvrdenie o odbornej spôsobilosti, budeme ich kapacity môcť využiť v bratislavskom regióne na rozšírenie siete ambulancií.

V konečnom dôsledku tak skrátime čakacie doby a zlepšíme dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre slovenských občanov,” uviedol Tomáš Szalay, lekár kraja.

Pilotná prevádzka ambulancií sa začína už budúci týždeň. V pondelok 11. apríla popoludní spúšťa župa ambulanciu pre dospelých (VLD) a v utorok 12. apríla ambulanciu pre deti a dorasť (VLDD). Ordinačné hodiny sa budú postupne rozširovať v závislosti od dopytu.

„Prvé dva týždne budeme dolaďovať procesy, pripravíme objednávkový systém a dúfame, že sa nám podarí rýchlo uzatvoriť zmluvy so zdravotnými poisťovňami. Za veľkú výzvu považujeme financovanie starostlivosti pre utečencov.

Súčasný model je pre poskytovateľov veľmi nevýhodný a môže byť dôvodom, prečo lekári odmietajú pacientom z Ukrajiny poskytovať inú než neodkladnú starostlivosť,” zhrnul Tomáš Szalay.

Projekt bude dočasne financovať Bratislavský samosprávny kraj a prevádzkovaný bude pod hlavičkou župného poskytovateľa Poliklinika Karlova Ves.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 17:17