UNLP Košice
StoryEditor

Košická univerzitná nemocnica bude mať moderný urgentný príjem 2. typu

08.04.2022, 15:00
Autor:
redred
Na urgentných príjmoch 2. typu musí byť viac špecialistov, ako aj prístrojové a materiálno-technické zabezpečenie.

Urgentný príjem Univerzitnej nemocnice  L. Pasteura v Košiciach na Rastislavovej ulici sa v krátkom čase zaradí medzi moderné URGENTY 2. typu. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

„Tento typ urgentného príjmu poskytuje komplexnú akútnu zdravotnú starostlivosť pacientom tak ako Oddelenie urgentnej medicíny,“ dodala.

Ako upozornila, na urgentných príjmoch 2. typu však musí byť dostupné väčšie spektrum špecialistov, ako aj prístrojové a materiálno-technické zabezpečenie. Čo znamená, že je tam viac špecialistov na jednom mieste s kompletným zdravotníckym vybavením.

„Veríme, že vytvorenie Urgentného príjmu 2. typu povedie k skvalitneniu starostlivosti o pacientov. Pacienti na jednom mieste, 24 hodín denne, 7 dní v týždni nájdu  ambulancie, ktoré sú najčastejšie potrebné pre liečbu ich náhlych zdravotných ťažkostí,“ povedal generálny riaditeľ Univerzitnej nemocnice  L. Pasteura v Košiciach MUDr. Ján Slávik, MBA.

Ako ďalej spresnil, okrem toho tu budú môcť absolvovať aj všetky akútne zobrazovacie vyšetrenia vrátane USG, RTG a CT.

Čaká sa na schválenie

Teraz nemocnica pracuje na schválení potrebnej dokumentácie tak, aby Urgentný príjem 2. typu mohol začať fungovať na Rastislavovej čo najskôr.

„Ambulancie, ktoré v monobloku chýbali, sme už pripravili po materiálno-technickej stránke a takisto máme pripravené aj personálne zabezpečenie. Akonáhle budeme mať urgentný príjem schválený zdravotnými poisťovňami, otvoríme ho pre pacientov,“ ozrejmil MUDr. Róbert Čellár, PhD., MPH, námestník pre chirurgické odbory. 

Podľa hovorkyne nemocnice, sa v súčasnosti na Tr. SNP nachádza Oddelenie urgentného príjmu, kde sa koncentruje ošetrovanie akútnych stavov na jedno miesto. Na Rastislavovej ulici je však táto starostlivosť realizovaná v rôznych pavilónoch, podľa umiestnenia zdravotníckych pracovísk.

„Úrazy sú ošetrované v budove Kliniky úrazovej chirurgie a v ďalších objektoch  v areáli sú umiestnené ambulancie, ktoré vyhľadajú pacienti pri akútnych neurologických, internistických, stomatologických, očných či ďalších zdravotných problémoch,“ doplnila Monika Krišková. 

Univerzitná nemocnica  L. Pasteura v Košiciach následne plánuje rekonštrukčné práce aj na Oddelení urgentného príjmu na Tr. SNP, aby sa kvalita ošetrovacieho procesu zlepšila na oboch pracoviskách. „Budúcnosťou je vybudovanie moderného, špičkového urgentného príjmu na Tr. SNP,“ zhrnul generálny riaditeľ.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 17:31