StoryEditor

Komora sestier: Ani tretia „ministerská sestra“ nemohla posunúť slovenské ošetrovateľstvo na medzinárodnú úroveň

07.04.2022, 15:00
Autor:
redred
Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek je znepokojená aj iniciatívou ministerstva k premenovaniu povolania „zdravotnícky asistent“ na „praktickú sestru - asistent“. Upozorňuje, že je to v rozpore s programovým vyhlásením vlády.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek s prekvapením prijala informáciu o tom, že na pozícii riaditeľa Odboru ošetrovateľstva a iných zdravotníckych profesií, Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky po mesiacoch koncom marca skončil PhDr. Milan Laurinc, PhD., MPH, dipl. s.

Uviedla komora vo svojom stanovisku. Komora dúfala, že práve súčasné vedenie ministerstva zdravotníctva bude citlivo vnímať potrebu zmien v podmienkach výkonu ošetrovateľskej praxe a praxe v pôrodnej asistencii,“ pokračovali zástupcovia komory sestier vo vyhlásení.

Dôležitá súčasť ministerstva

Podľa nich sa Laurincovi, ako jedinému podarilo komplexne personálne zabezpečiť obnovený odbor ošetrovateľstva o ďalších štyroch členov iných profesií z praxe.

„Tým sa tento odbor stal plne funkčnou a dôležitou súčasťou ministerstva zdravotníctva,“ konštatovala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

„Je potrebné si uvedomiť, že odbor, ktorý, Milan Laurinc viedol, zastrešuje takmer 80% zamestnancov a činností v zdravotníctve.

V nadväznosti na situáciu spojenú s pandémiou, utečeneckou krízou a hlavne s problémami súvisiacimi s nedostatkom sestier a pôrodných asistentiek môžeme pozitívne hodnotiť našu vzájomnú spoluprácu s bývalým riaditeľom odboru, ako aj s jeho kolegyňami a kolegami,“ ozrejmila Iveta Lazorová.

Podľa Lukáša Kobera, riaditeľa kancelárie komory, v uplynulom období s riaditeľom odboru ošetrovateľstva, ako aj hlavnou odborníčkou MZ SR pre ošetrovateľstvo a hlavnou odborníčkou MZ SR pre pôrodnú asistenciu úzko spolupracovali na niekoľkých dôležitých projektoch.

„Spoločne sme pripravili aktualizáciu 16 rokov starých koncepcií ošetrovateľstva a pôrodnej asistencie, ktoré vychádzajú z potrieb praxe založenej na dôkazoch a medzinárodných skúseností a odporúčaní,“ dodal.

Ako zdôraznil, pripravili optimalizáciu sústavy špecializačných a certifikačných študijných programov, aj ich minimálne štandardy pre študijné programy.

Pokrok ide opačným smerom

„Podieľali sme sa na vytvorení projektového zámeru implementácie národného klasifikačného systému NANDA do ošetrovateľskej dokumentácie.

Zaslali sme návrh na úpravu ohodnotenia sestier a pôrodných asistentiek, ktorý bol čiastočne akceptovaný a zapracovaný do návrhu na úpravu miezd zdravotníckych pracovníkov ministerstva zdravotníctva,“ spresnil Kober.

Podľa neho sa opäť potvrdilo, že ak kompetencie odboru ošetrovateľstva sú iba na papieri a riaditeľ odboru nemôže robiť zásadné zmeny, ktoré sa týkajú ošetrovateľstva a pôrodnej asistencie, nie je možné sestrám a pôrodným asistentkám zabezpečiť podmienky na stabilitu, ktorá nebude len na papieri.

„Vyslovujeme hlboké znepokojenie so situáciou, ktorá svedčí skôr o tom, že pokrok, ktorý sa nám doteraz v ošetrovateľstve a pôrodnej asistencii aspoň malými krokmi podarilo dosiahnuť sa otáča opačným smerom.

Dostávame sa skôr do kolízie s odporúčaniami a smerovaním medzinárodných inštitúcií , ktoré pôsobia práve cestou podpory ošetrovateľstva, čo je veľmi znepokojujúce,“ uzavrela prezidentka komory Iveta Lazorová.

Sme znepokojení aj iniciatívou ministerstva k premenovaniu povolania „zdravotnícky asistent“ na „praktickú sestru - asistent“, ktoré je v rozpore s programovým vyhlásením vlády, čím sa potvrdzuje, že podpora sestier, podpora ich činností nie je považovaná za dôležitú otázku. Aj z tohto dôvodu si sestry v systéme nevieme a možno ani nechceme udržať.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 11:35