Pexels/Aleksandar Pasaric
StoryEditor

Pacientom majú byť po novom drahé inovatívne lieky uhrádzané štandardne a nie na výnimku

06.04.2022, 16:35
Autor:
tasrtasr
Podľa rezortu zdravotníctva väčšina nových a inovatívnych liekov na Slovensku je pacientom uhrádzaná v tzv. výnimkovom režime, v ktorom je na posúdení zdravotnej poisťovne, či liek uhradí a v akej výške.

Vláda odobrila zmeny v preplácaní drahých moderných liekov z verejného zdravotného poistenia. Pacientom by ich tak po novom neschvaľovali zdravotné poisťovne na výnimky, ale boli štandardne uhrádzané.

Posudzovanie nákladovej efektívnosti inovatívnych liekov pri ich vstupe na slovenský trh sa má naviazať na hrubý domáci produkt (HDP).

Má sa tiež zmeniť spôsob vyjednávania s ich výrobcami. Zmeny prináša novela o rozsahu a podmienkach úhrady liekov z dielne ministerstva zdravotníctva.

Výnimkový režim

Rezort už pri predstavení návrhu upozornil, že väčšina nových a inovatívnych liekov na Slovensku je pacientom uhrádzaná v tzv. výnimkovom režime, v ktorom je na posúdení zdravotnej poisťovne, či liek uhradí a v akej výške. Má tak dochádzať k markantným rozdielom v prístupe pacientov k liečbe.

„Podporiť ich presun z tzv. výnimkového režimu do režimu kategorizácie bolo nevyhnutné aj preto, lebo liek je z prostriedkov verejného zdravotného poistenia bez akýchkoľvek rozdielov uhrádzaný všetkými zdravotnými poisťovňami, iba ak je zaradený v zozname kategorizovaných liekov," povedal minister Vladimír Lengvarský.

"Je to pre liekovú politiku istým spôsobom historický deň, lebo sme na tento deň veľmi dlho čakali, minimálne desať rokov. Vláda konečne svoj proreformný štýl zaviedla aj do tejto oblasti," reagoval štátny tajomník MZ SR Róbert Babeľa.

Štát bude mať podľa jeho slov oveľa lepší dohľad nad tým, akým spôsobom sa lieky používajú a či skutočne poskytujú efektivitu, akú majú. "Na záver dňa budeme vedieť, koľko lieky stoja a čo si vieme v súčasnosti dovoliť," doplnil.

Čistý dosah na štátny rozpočet by mal byť podľa jeho slov na budúci rok asi 49,9 milióna eur. Doplnil, že aktuálne je vo výnimkovom režime minimálne 50 onkologických liekov, ktoré budú z pohľadu zaradenia do kategorizácie prioritné.

Efektívnejšie uzatváranie zmlúv

"Novela pacientom prinesie lepšiu dostupnosť liečby, transparentnejšie procesy v rámci výnimiek, budeme tiež aj súčasťou rozhodovacích procesov, čo už aj sme teraz pri kategorizácii ústavnej starostlivosti. Takže naozaj pacient je v centre záujmu," skonštatovala prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Mária Lévyová.

Podotkla, že spoločne s ministerstvom sa návrh podarilo po dlhých rokovaniach presadiť a poďakovala sa za spoluprácu.

Novela má tiež priniesť efektívnejší proces uzatvárania zmlúv o podmienkach úhrad liekov. Podľa ministerstva sa síce možnosť uzatvárať dohody medzi výrobcami a zdravotnými poisťovňami zaviedla, ale v praxi sa ich uzavrelo málo.

Dohody chce s výrobcami uzatvárať štát. Ak lieky nesplnia ekonomické podmienky na ich zaradenie do systému verejných úhrad, na trh budú môcť vstúpiť vtedy, keď sa na podmienkach vstupu dohodnú so štátom.

Novela zákona má v prípade súhlasného stanoviska parlamentu a prezidentky nadobudnúť účinnosť 1. augusta. Niektoré ustanovenia majú začať platiť neskôr.

01 - Modified: 2022-02-18 16:46:16 - Feat.: 0 - Title: Lengvarského expert na lieky: Deväť mesiacov je pre mnohých pacientov rozsudok smrti 02 - Modified: 2022-03-05 09:07:41 - Feat.: 0 - Title: Vďaka novele zákona dnes nedostupné inovatívne lieky by už pre slovenských pacientov nemali byť tabuizovanou témou
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 12:37