StoryEditor

Vedci vyladili softvér na objavovanie nových liekov tak, že nechtiac vytvorili biologické a chemické zbrane

05.04.2022, 18:30
Autor:
kš
Aj vedcov prekvapilo, že program vygeneroval mnoho nových toxickejších molekúl ako verejne známe bojové chemické látky.

Spoločnosť Collaborations Pharmaceuticals v Raleigh v Severnej Karolíne, ktorá využíva počítače na pomoc svojim klientom pri identifikácii molekúl, ktoré vyzerajú ako potenciálne lieky, bola ešte minulý rok pozvaná na konferenciu do Švajčiarska, aby predložila správu o tom, ako by sa takéto technológie na objavovanie liekov mohli zneužívať.

Medzinárodná bezpečnostná konferencia totiž skúmala, ako by sa technológie umelej inteligencie na objavovanie liekov mohli zneužiť na výrobu biologických a chemických zbraní. Myšlienkový experiment sa vyvinul až do výpočtového dôkazu.

„Naša spoločnosť zaoberajúca sa objavovaním liekov dostala pozvanie prispieť prezentáciou o tom, ako by sa umelá inteligencia na objavovanie liekov mohla potenciálne zneužiť.

Bolo to myšlienkové cvičenie, o ktorom sme predtým neuvažovali, a ktoré sa nakoniec vyvinulo do výpočtového dôkazu koncepcie výroby biologických a chemických zbraní. Keď premýšľame o objave liekov, zvyčajne neuvažujeme o potenciáli zneužitia technológie,“ napísali teraz zástupcovia Collaborations Pharmaceuticals vo svojom stanovisku.

Nové toxické molekuly

Spoločnosť  nedávno zverejnila výpočtové modely...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 18:53