TASR/AP
StoryEditor

Pediatrov na Slovensku je málo, nápor na nich sa zvyšuje aj pre vojnu na Ukrajine

04.04.2022, 07:00
Autor:
tasrtasr
Do konca marca prišlo na Slovensko z Ukrajiny celkovo 110 426 detí. Ideálne je na jedného pediatra 1 100 detí, avšak toto v mnohých ambulanciách nie je realita.

Situácia s pediatrami na Slovensku je problematická, je ich málo. Zhoršuje ju aj skutočnosť, že na Slovensko prichádzajú deti z Ukrajiny, ktoré rovnako potrebujú zdravotnú starostlivosť.

Informovala o tom hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová.

Ministerstvo vnútra SR v tejto súvislosti doplnilo, že do 31. marca prišlo na Slovensko z Ukrajiny celkovo 110 426 detí.

"Je to obrovský problém. Keď si vezmete, že ideálne je na jedného pediatra 1 100 detí," uviedla Prokopová.

Čakacie lehoty sú do týždňa

Zdravotná starostlivosť je podľa Prokopovej zabezpečená pre všetky deti, avšak na neakútne vyšetrenie je potrebné si počkať, keďže ukrajinským deťom sa pediatri venujú popri svojich pacientoch. Čakacie lehoty sú podľa jej slov do jedného týždňa.

Na nedostatok pediatrov nedávno upozornila aj súkromná Union zdravotná poisťovňa (ZP).

Poukázala pritom na fakt, že mnohí z nich sú v dôchodkovom veku a majú v starostlivosti viac kapitovaných detí, ako stanovujú normy rezortu zdravotníctva.

„Tie hovoria o 1100 deťoch na jedného pediatra, avšak toto nie je realita v mnohých ambulanciách na Slovensku. Ak má pediater v starostlivosti viac ako 1500 detí, zaradzujeme už jeho ambulanciu medzi tzv. veľkokapacitné pracoviská. Union ZP ich má zazmluvnených približne 200,“ vysvetlila hovorkyňa zdravotnej poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Je podľa nej dôležité, aby takéto ambulancie nemali len jednu, ale dve zdravotné sestry. Podobne situáciu vníma aj súkromná ZP Dôvera.

„Pri veľkom počte poistencov je potrebné odbremeniť lekárov, a teda mali by mať možnosť zamestnať ďalšiu zdravotnú sestru,“ skonštatoval hovorca Dôvery Matej Štepianský.
Zdravotné poisťovne pediatrov finančne podporujú bonifikáciou.

Bonifikácie

„Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) začína bonifikáciu na úrovni 500 kapitovaných poistencov VšZP pre ambulanciu. Pri poslednom vyhodnotení bolo bonifikovaných 485 pediatrických ambulancií, čo pri percentuálnom vyjadrení predstavuje 50 percent z celkového počtu,“ priblížila manažérka oddelenia komunikácie VšZP Eva Peterová.

Dodala, že poisťovňa pristúpila k finančnému bonifikovaniu ambulancií so zvýšeným počtom kapitovaných poistencov formou zvýšenia kapitačnej platby v januári 2021.

„Je upravená tak, že so zvyšujúcim sa počtom kapitovaných poistencov sa zvyšuje aj kapitačná platba,“ doplnila Peterová.

Dôvera považuje za veľkokapacitnú ambulanciu takú, ktorá sa stará o 1200 a viac pacientov, pričom ich eviduje približne 48 percent.

„Od 1. júla 2021 poskytujeme takzvaným veľkokapacitným ambulanciám zvýšenú úhradu formou doplnkovej kapitácie s diferencovaným príplatkom desať až 60 centov za každých ďalších 80 kapitovaných poistencov,“ uviedol Štepianský.

Union ZP od apríla bonifikuje každého pediatra, na ktorého vychádza viac ako 1100 detí.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 17:03